Home Vesti Kartograf Tomas Karlson naleteo je na rupu s blagom iz bronzanog doba

Kartograf Tomas Karlson naleteo je na rupu s blagom iz bronzanog doba

by bifadmin

Kartograf Tomas Karlson, koji je istraživao šumu za svoj klub za orijentaciono trčanje, naleteo je na rupu s blagom iz bronzanog doba, starog oko 2.500 godina.

Prema pisanju Goteborgs-Postena, nalazište u šumi u blizini grada Alingsosa, oko 48 kilometara severoistočno od Geteburga, sadrži predmete poput ogrlica, narukvica i igla za odeću.

Karlson je rekao da je prvo primetio metalni bljesak dok je gledao na kartu na kojoj je radio.
”Prvo sam mislio da bi to mogla biti svetiljka, ali kada sam pogledao izbliza, vidio sam da je to stari nakit”.

Isprva je mislio da se radi o kopiji, no ubrzo je shvatio da se radi o starim i dobro očuvanim predmetima pa je odlučio da se javi lokalnom arheologu.

Švedski arheolozi koji su pregledali nalazište smatraju da je izuzetno retko pronaći takvu ostavštinu u šumi. Drevna plemena obično su ostavljala darove u rekama i močvarama, a ovoga puta nalazište se nalazi u šumskom tlu pored stena. Blago uključuje vrstu štapa koji se koristio za poticanje konja, a koji je prethodno pronađen u Danskoj, ali ne i u Švedskoj. Arheolozi smatraju da su predmeti namerno ostavljeni kao deo obreda prinosa božanstvima ili za život nakon smrti.

”Većina predmeta može se povezati sa ženom ili ženama visokog statusa”, rekao je Johan Ling, arheolog sa Univerziteta u Geteburgu.

Predmeti datiraju iz bronzanog doba, 750. ili 500 godina pre Hrista.

Švedski zakon pripisuje da onaj ko pronađe takve starine bude nagrađen od Odbora za kutlurno nasleđe. Karlson je izjavio da bi nagrada bila ”lep dobitak”, ali to mu nije važno.

”Zabavno je biti deo istraživanja istorije. A o bronzanom dobu znamo tako malo”, izjavio je.

Izvor: B92.net

Foto: Pixbay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar