Home VestiEkonomija Neočekivani rast prodaje skupih automobila

Neočekivani rast prodaje skupih automobila

by bifadmin

Iako je prošle godine prodaja opala za 26 odsto, početak ove godine doneo je neočekivani rast prodaje.
Ono što je bila težnja svake godine u svetu automobilizma ponovilo se i ove godine. Novi modeli skupih vozila rasprodati su, pojedinci su spremni da čekaju šest meseci na nove modele koji koštaju i do 300.000 evra.

Iako nema promocije automobila, popusti i razne vrste poklona očekuju kupce. U udruženju uvoznika nisu optimisti, ali kažu da je situacija kod nas mnogo bolja nego u okruženju.
„Pošto sajma neće biti, vidimo da mnogi brendovi oglašavaju sajamske uslove koji su u ovoj sezoni nešto na šta su kupci navikli. Imamo i usporenu dobavljivost novih vozila zbog zaustavljanja proizvodnje kod pojedinih proizvođača tako da sam rast prodaje u nekom procentu ne očekujemo“, navodi Aleksandra Graovac, sekretar Udruženja Asocijacije uvoznika vozila i delova, prenosi RTS.

Tržište je živnulo od kako je počeo proces reciklaže, kažu u jedinoj domaćoj fabrici automobile „FCA Kragujevac“. Kupuje se više u prva tri meseca ove godine.

„Tržište ove godine raste u proseku osam odsto od čega su putnički automobili devet odsto, a komercijalna vozila pet odsto. Kada su fizička lica u pitanju, povećanje prodaje je 38 odsto. Ako pričamo o 2019. godini koja nije imala kovid, rast je 28 odsto. Mnogi bi pomislili da smo izašli iz krize, međutim, ja to ne mogu da tvrdim jer sajma nije bilo i nije bilo apstinecije u kupovini u prva tri meseca“, ukazuje Boris Čučković iz „FCA Kragujevac“.

I dalje imamo subvencije za električna i hibridna vozila, za šta je odvojeno skoro milion evra.

Čisto električno vozilo ima subvenciju od 5.000 evra, dok hibridi imaju polovinu od toga.

Izvor: B92/RTS

Foto: Pxabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar