Home VestiEkonomija Od danas smanjena carinska stopa za firme koje posluju na britanskom tržištu

Od danas smanjena carinska stopa za firme koje posluju na britanskom tržištu

by bifadmin

Za poslovnu zajednicu Srbije koja posluje sa britanskim tržištem to znači smanjenje carinskih stopa u odnosu na početak godine, objavila je Privredna komora Srbije (PKS).

Iz PKS objašnjavaju da će se u spoljnotrgovinskoj razmeni između Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva iznosi carina vratiti na period kao i kada je Velika Britanija bila članica EU, uz propisane kvote na poljoprivredne proizvode.

Sporazum je potpisan 16. aprila ove godine, a kako objašnjava Marica Vidanović iz PKS, njegovi ciljevi su očuvanje trgovinskih veza uspostavljenih u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU sa Srbijom, uspostavljanje zone slobodne trgovine, očuvanje preferencijalnih uslova u trgovini i obezbeđivanje osnove za dalju trgovinsku liberalizaciju.

“Sporazum će doprineti vraćanju nivoa spoljnotrgovinske razmene obe strane, a i zadržavanju pozicije dobavljača od strane srpskih kompanija na tržištu Velike Britanije”, kaže Marica Vidanović.

Dodaje da se očekuje i povećanje trgovinske razmene, veće prisustvo britanskih investicija, jačanje saradnje i privrednih veza, kao i veći srpski izvoz na britansko tržište, posebno prehrambenih proizvoda, kao i proizvoda gumarske, tekstilne i metalne industrije.

Očekuje se povećanje trgovinske razmene

Prema Sporazumu, kompanije izvoznici su u obavezi da poseduju sertifikat o poreklu robe a na zahtev ino kupca, može se izdati i Uverenje o nepreferencijalnom poreklu robe, koje kod nas izdaje Privredna komora Srbije.

Navodi se da će se za firme koje uvoze iz Velike Britanije primenjivati važeće stope carinske tarife Srbije za 2021, prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju EU.

Kada je reč o spoljnotrgovinskoj razmeni Srbije i Velike Britanije, iz PKS navode da je za period januar – decembar prošle godine ona iznosila 529,3 miliona evra, što je za pet odsto manje u odnosu na 2019. godine.

Ostvaren je suficit od 53,5 miliona evra a pokrivenost izvoza uvozom, iznosila je 122,5 odsto.

Velika Britanija je na 21. mestu, u izvozu Srbije, a izvoz u ovu zemlju iznosi 1,7 odsto našeg ukupnog izvoza.

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije i Velike Britanije za prva tri meseca ove godine iznosila je 138 miliona evra, što je za dva odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Ostvaren je suficit od 36 miliona evra, a procenat pokrivenosti uvoza izvozom bio je 171,4 odsto.

U prva tri meseca u Veliku Britaniju je izvezeno robe u vrednosti od 87 miliona evra, što je za osam odsto više nego u istom periodu lane.

Istovremeno je u Srbiju iz Velike Britanije uvezeno robe vredne 51 milion evra, što je za 16 odsto manje nego u istom lanjskom periodu.

U trgovini sa Velikom Britanijom, navode iz Privredne komore, dominira razmena uslugama, a u januaru i februaru ove godine vrednost izvoza usluga Srbije u Veliku Britaniju je iznosila 80 miliona evra a uvoza usluga iz Velike Britanije 40 miliona.

Izvor Bizinfo.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar