Home VestiEkonomija Otkrivene nuklearne reakcije u Černobilju

Otkrivene nuklearne reakcije u Černobilju

by bifadmin

Ukrajinski naučnici koji rade na rastavljanju ostataka nuklearnog reaktora u Černobilju nedavno su otkrili emisiju neutrona koja pokazuje da gorivo za nuklearnu fisiju reaguje u jednoj nepristupačnoj prostoriji unutar uništene nuklearke.

Konkretnije, senzori su otkrili neuobičajeno visoke koncentracije emitovanih neutrona. Ti neutroni su posledica procesa nuklearne fisije, odnosno radioaktivnog raspada čestica. Naime, uranijum, koji je glavni sastojak pomenutog nuklearnog goriva, se raspada decenijama i prilikom tog procesa emituje neutrone koji mogu dovesti do fisijske reakcije. Njen razvoj bi mogla da uspori voda, kada bi mogla dospeti do prostorije u kojoj je otkriven povišen nivo neutrona. Međutim, prostorija u kojoj se odvija reakcija je zapečaćena.

No, naučnici se još uvek ne pribojavaju nuklearne katastrofe poput one iz 1986. jer u ostacima nuklearke nema dovoljno reaktivnih materijala koji bi mogli da izazovu takvu štetu.

Ipak, broja neutrona koje senzori očitavaju polako raste, pa nije isključeno da ubuduće neće doći do nekog manjeg akcidenta.

Izgleda da se još neko vreme neće ostvariti planovi ukrajinskih vlasti da černobiljsku termoelektranu pretvore u turističku atrakciju.

Izvor: Popular mechanics

Foto: Wendelin_Jacober, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar