Home VestiEkonomija Ove godine otkupna cena maline ide do 300 dinara?

Ove godine otkupna cena maline ide do 300 dinara?

by bifadmin

Vlada Srbije saopštila je da je formirala novu Radnu grupu za unapređenje proizvodnje i tržišta maline u Srbiji. Očekuje se da realna cena maline ove godine bude i do 300 dinara za kilogram, ali je stanje u malinjacima zbog loših vremenskih prilika, kako kažu sami proizvođači, daleko od idealnog.

Predsednik Asocijacije “Malinari Srbije” i član novoformirane Radne grupe Dobrivoje Radović kaže za Novu ekonomiju da je u Srbiji i u okruženju poslednjih godina došlo do drastičnog pada proizvodnje maline, zbog kvaliteta sadnica, vremenskih uslova i klimatskih promena, a da je prethodna Radna grupa utvrdila da je realna površina pod zasadima maline u Srbiji od 13 do 15 hiljada hektara.

Prema njegovim rečima, već sada se očekuje rast tražnje za malinama na tržištu, o čemu govori i činjenica da su ugovori za isporuku tog voća iz 2019. godine ispunjeni tek krajem 2020. godine.

Sa druge strane ugovori od prošle godine tek su počeli da se ispunjavaju i za to će nedostajati velike količine malina.

Radi poređenja, Radović navodi da je u sezoni 2020. i 2021. godini rod u Čileu bio manji za oko 65 odsto, pa će i to svakako uticati na veću tražnju.

Pre četiri godine proizvodnja maline u Srbiji bila je negde oko 87 do 90 hiljada tona, dok se poslednjih godina proizvodnja kretala od 35 do 42 hiljade tona, što je drastičan pad u količini proizvodnje.

Radović objašnjava da će zbog mrazeva kojiima su maline bile izložene tokom aprila i maja, kao i zbog loše kondicije malinogorja na nivou cele Srbije, rod maline ove godine biti za 25 do 30 odsto manji nego prethodnih godina.

Da li je cena od 300 dinara realna?

Ove godine, kako dodaje, ponovo je aktuelan problem nedostatka radne snage i kako doći do berača. Sorta maline vilamet kako podseća Radović prošle godine je iznosila od 210 do 220 dinara, dok se za sortu miker plaća nešto više. Doplate za tu cenu bile su od pet do 10 dinara.

Međutim, ove godine porasli su troškovi prosečne potrošačke korpe, troškovi goriva, kao i repromaterijala, pa će zbog toga i zbog veće tražnje prema rečima našeg sagovornika kilogram maline u Srbiji najverovatnije dostići 300 dinara.

Radović kaže da se cena skladištene maline u Srbiji, ne računajući izvoznu cenu, trenutno kreće od 400 do 450 dinara.

Sagovornik Nove ekonomije inače gaji maline i kupine na površini od tri hektara u mestu Prilike kod Ivanjice.

Da malinari mogu da očekuju veću cenu ove godine, kaže i Aleksandar Leposavić iz čačanskog Instituta za voćarstvo. On smatra da bi Srbija trebalo da se povede primerom Republike Srpske koja je uradila konkretan popis površina i količina koje poseduje pod malinjacima.

Čedomir Savković

Izvor: Nova ekonomija

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

1 komentar

PPEKI 17. maja 2021. - 09:39

300din, ispod te cene i nema nikakve racunice da se radi malina i pored te cene ona nije skupa, kada se uzme u obzir troskovi, obrade,djubriva goriva, hemije/poskupela 500posto,gorivo koje je najskuplje u citavoj evropi,dnevnice,hrana…berba koja traje 2meseca, rashodi ogromni, jagode i tresnje su 450din…pa…

Odgovori

Ostavite komentar