Home VestiPolitika i društvo Pola miliona građana Srbije ima primanja do 12.286 dinara

Pola miliona građana Srbije ima primanja do 12.286 dinara

by bifadmin

Za vreme pandemije, Srbija beleži pad nezaposlenosti na devet odsto u odnosu na godinu dana ranije, kada je iznosila 10,4 odsto, istakla je direktorka fondacije Centar za demokratiju Nataša Vučković.

Ona je navela da oko pola miliona stanovnika živi sa primanjima do 12.286 dinara.
Vučković je, u serijalu Evropskog pokreta u Srbiji „Srbija u doba korone – činjenice i dostignuća“, navela da je među nezaposlenima ipak veliki broj mladih ljudi, skoro četvrtina njih između 15 i 24 godine starosti.

U prošloj godini je, međutim, porastao broj neaktivnih za oko jedan odsto, pa ih je bilo 2.712.800, rekla je Vučković i dodaje da je prosečna zarada u neto iznosu bila 62.280 dinara, ali da medijalna neto zarada pokazuje realniju sliku i iznosi 47.682 dinara.

Za vreme pandemije povećana je minimalna cena rada koja iznosi 32.000 dinara za mesec sa najvećim brojem radnih sati.

Oko pola miliona građana Srbije živi ispod linije takozvanog apsolutnog siromaštva i ima primanja do 12.286 dinara, dok četvrtina građana živi ispod linije relativnog siromaštva sa primanjima od 19.380 dinara, ukazala je Vučković.

Relativno siromaštvo podrazumeva nacionalnu definiciju siromaštva koja se primenjuje u procesu pristupanja Evropskoj uniji i Srbija se nalazi na drugom mestu od svih zemalja u kojima se siromaštvo meri po toj metodologiji.

„Srbija u doba korone – činjenice i dostignuća“ je projekat Evropskog pokreta u Srbiji koji podržava Ministarstvo inostranih poslova Nemačke, navodi se u saopštenju.

Izvor: Bankar.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar