Home VestiEkonomija Radnici argentinske kompanije jedni drugima određuju plate

Radnici argentinske kompanije jedni drugima određuju plate

by bifadmin

Softverska kompanija 10Pines ima neobičnu praksu određivanja zarada svojih zaposlenih – o njima odlučuju drugi zaposleni.

U 10Pines se o visini zarada odlučuje tri puta godišnje na sastancima zaposlenih, na kojima svi demokratski učestvuju u donošenju odluka o pravcu razvoja preduzeća, kompanijskim finansijama, a pored toga redovno predlažu i izglasavaju iznos plata svojih kolega.

Ako ste pomislili da je to dobar način da zaposleni sebi “nacifraju” zaradu, ovaj put vaše nepoverenje u ljudski rod nije opravdano. Naime, među njima ima onih koji ne bi prihvatili povišicu ako smatraju da je ne zaslužuju. Jedan od njih je Arijel Umanski koji je u decembru 2020. odbio predloženo povećanje zarade od sedam odsto jer nije mogao da ga pred kolegama opravda svojim poslovnim rezultatima. Naveo je da svi znaju da su neke kolege produktivnije i efikasnije od njega. A pošto je visina zarada transparentna, kao i posao koji svako u firmi obavlja, svi bi znali, smatra on, da tu povišicu nije zaslužio.

Ideja koja stoji iza ovog koncepta zasniva se na delegiranju odlučivanja na sve zaposlene umesto samo na rukovodioce. Naše društvo ima neka iskustva sa ovakvim modelom (samo)upravljanja ali u 10Pines to se smatra novotarijom. Kako kažu iz ove firme, oni na taj način pokušavaju da preduprede jaz u zaradama kakav postoji u nekim izrazito kapitalističkim društvima kao što je američko.

10Pines je inače tehnološka kompanija sa sedištem u Buenos Ajresu koja broji 85 zaposlenih. Kompanija pravi softvere za klijente, među kojima su Starbaks i Burger King, radeći na razvoju proizvoda poput kartica vernosti za kupce, aplikacija i platformi e-trgovine. Ono što je, pored neuobičajenog načina određivanja zarada, dodatno izdvaja iz mnoštva IT firmi je i to što svake godine 50 odsto dobiti podeli zaposlenima.

Izvor: BBC

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar