Home VestiEkonomija Tiodorović: Potrebno da se vakciniše 60-70 odsto ukupnog stanovništva za povratak u normalu

Tiodorović: Potrebno da se vakciniše 60-70 odsto ukupnog stanovništva za povratak u normalu

by bifadmin

Epidemiolog Branislav Tiodorović tvrdi je da je potrebno da se vakciniše između 60 i 70 procenata ukupnog stanovništva da bismo se “vratili normalnom životu”.

“To bi bilo između 4,2 i 4,9 miliona građana, što znači da smo trenutno tek na pola puta”, rekao je Tiodorović.

On je rekao da se u procesu imunizacije koriste dva termina koja često zbunjuju gradjane – procenat vakcinisanih punoletnih građana i procenat vakcinisane ukupne populacije.

“Ako neko od nadležnih kaže da nam je cilj da imamo vakcinisano 50 odsto punoletnih, onda se radi o broju od nekih 2,8 miliona građana Srbije. Međutim, često se u priči o kolektivnom imunitetu priča o neophodnosti da imamo vakcinisano 50 odsto populacije, a to bi onda bilo znatno više”, objasnio je Tiodorović.

Epidemiolog je skrenuo pažnju i na činjenicu da je trenutno vakcinisano manje od 12 posto mladih, uzrasta između 18 i 35 godina.

“Mladi moraju da shvate da će vakcinisani biti u povoljnijoj situaciji u odnosu na one koji će morati da rade PCR ili antigenski test da bi posetili neku kulturnu manifestaciju”, rekao je Tiodorović. Isto važi i za putovanja – oni koji se vakcinišu uglavnom neće morati da plaćaju skupi PCR test.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar