Home VestiIT i nauka Uskoro prodaja karata za razgledanje Zemlje iz svemira

Uskoro prodaja karata za razgledanje Zemlje iz svemira

by bifadmin

Raketna kompanija milijardera Džefa Bezosa „Blu Oridžin“ uskoro će početi prodaju karata za suborbitalna razgledanja na svojoj letelici „Novi pastir“, što označava prekretnicu ka novoj eri privatnih komercijalnih svemirskih putovanja.

Očekuje se da će kompanija Blu Oridžin objaviti detalje o načinu kupovine mesta, vremenu prvog leta i ceni karte, koja je godinama pažljivo čuvana tajna, prenosi Rojters.

Prethodno je bilo govora o tome da Blu planira da naplati putnicima najmanje 200.000 američkih dolara za vožnju, na osnovu procene suparničkih planova kompanije Virdžin Galaktik Holdings milijardera Ričarda Brensona.

Blue Oridžin je prošle nedelje najavio da će uskoro započeti prodaju karata, nakon godina testiranja i razvojnih radova koji su uključivali kašnjenja.

Nova kombinacija rakete i kapsule „Pastir“ dizajnirana je za autonomno prevoženje šest putnika više od 100 km iznad Zemlje u suborbitalni prostor, dovoljno visok da putnicima pruži iskustvo nekoliko minuta bestežinskog stanja i prizor zakrivljene planete pre nego što se kapsula pod pritiskom vrati na Zemlju sa padobranima.

Kapsula ima šest osmatračkih prozora, prema podacima kompanije, koji su skoro tri puta veći od prozora na avionu Boing 747.
Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar