Home Vesti Vratile se rode

Vratile se rode

by bifadmin

Na flotacijskom jalovištu RTH je u poslednje dve godine rekultivisano skoro 15 hektara degradirane površine. Na kosinama brane posejana je trava, ali je posađeno i 11 hiljada sadnica bagrema, a u Sektoru za zaštitu životne sredine kažu da su se pojavile i ljubičaste perunike. – Jato belih roda 19. maja svoj let iz ko zna koje afričke zemlje završilo je upravo na ovom jalovištu

SZC. – Ako je tačno da rode donose sreću, plodnost i prosperitet, jer su simbol obnove, preporoda i stvaranja, onda će sve ono što je Sektor za zaštitu životne sredine SZC uradio u cilju stabilizacije prašine sa flotacijskog jalovišta RTH biti – sto odsto uspešno! Jer, jato belih roda je 19. maja svoj let iz ko zna koje afričke zemlje završilo upravo na ovom jalovištu i time nagovestilo lepši prizor i bolje dane. Sletelo je njih 15, bar toliko smo uspeli da izbrojimo a ne ometemo odluku da ova lokacija bude njihovo stanište. Monitoring je zbog toga i bio kratak, pa nismo videli da li su neke svile gnezdo, što će biti siguran znak da će se na jalovištu kod Borske flotacije zadržati bar do jeseni.

Na flotacijskom jalovištu RTH je u poslednje dve godine rekultivisano skoro 15 hektara degradirane površine. Na kosinama brane posejana je trava, ali je posađeno i 11 hiljada sadnica bagrema, a u Sektoru za zaštitu životne sredine kažu da su se pojavile i ljubičaste perunike.

Prirodna staništa bele rode su močvarna područja, vlažne livade i poljoprivredna zemljišta, jer tamo nalaze i najviše hrane. Rode se hrane vodozemcima, gmizavcima, ribama, glodarima i velikim bubama, a gnezda svijaju u blizini naseljenih ali čoveku nepristupačnih mesta. Flotacijsko jalovište RTH je, nakon rekultivacije, očigledno postalo idealno stanište, tim pre što orintolozi poslednjih godina upozoravaju da prirodna staništa ovih ptica selica polako nestaju.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar