Home VestiEkonomija Dodatni problem za hotelijere: Domaći radnici neće da rade za malu platu

Dodatni problem za hotelijere: Domaći radnici neće da rade za malu platu

by bifadmin

Uprkos pomoći države srpski hotelijeri i dalje muče muku sa posledicama korone, jer uz smanjeni broj gostiju imaju i manjak radnika.

Kako piše Blic, za proteklih godinu dana ovaj sektor je napustilo čak 6.300 radnika, a zbog minimalne zarade (od oko 32.000 dinara) danas skoro i da ne postoji interesovanje za rad naših državljana.

Tako smo došli u situaciju da mnogi hoteli, ukoliko već nisu primili radnike iz udaljenih zemalja, to upravo čine i u ozbiljnim su pregovorima sa agencijama posrednicima.

Nisu retki hoteli već pregovaraju sa agencijama iz Bangladeša dok drugi čekaju da se i država uključi u rešavanje ovog problema jer u suprotnom značajnom broju hotela u Srbiji, posebno u unutrašnjosti, biće otežano poslovanje. Tako bar tvrde iz Udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije (HORES) koje će zbog komplikovane situacije oko radne snage, ali i popunjenosti kapaciteta, od nadležnih institucija zatražiti novu pomoć i to za prvih pet meseci ove godine.

Problem sa radnom snagom

„Naš sektor sada se suočava sa više problema. Osim krize u koju su nam zapali hoteli jer su bili dugo zatvoreni, sada imamo problem i sa radnom snagom. Prvi paket državne pomoći pomogao je da hoteli opstanu, ali hotelijerima je i sada neophodna pomoć. Hotele je napustilo 6.300 radnika pa nedostaju kuvari, konobari. Domaći hotelijeri trenutno, zbog krize, mogu da im ponude minimalac. Problem je urgentan, pa menadžment jednog hotela na poznatoj turističkoj destinaciji pregovara o „uvozu“ radnika iz Bangladeša jer nije u mogućnosti da na drugi način reši nedostatka radne snage“, kaže Georgi Genov, direktor HORES-a, dodajući da samo Malta traži više od hiljadu radnika u tom sektoru.

Njegove navode potvrđuje i menadžer jednog beogradskog hotela, koji takođe ima problema sa angažovanjem domaće radne snage.

„Popunjenost hotela u Beogradu je sve veća, ali to je i dalje nedovoljno da bi se nadoknadile posledice koje smo trpeli više od godinu dana. Prihodi su drastično smanjeni, pa su zarade uglavnom minimalne zbog čega je značajan broj otišao iz hotelijerstva. I naš hotel je ostao bez radnika, pa pokušavamo da nađemo rešenje ‘uvozom’ stranaca“, poručuje on za Blic.

Niske plate

Dodaje da niske plate bude interesovanje u malom broju zemalja, kao što su Bangladeš i Indija, zbog čega pregovaraju sa njihovim agencijama.

On očekuje ipak da i država pomogne oko tog problema jer u protivnom, gostima, kojih je sve više, neće moći da se pruže adekvatne usluge.

Hotelijeri u gradskim sredinama su iz trećeg paketa državne pomoći za ublažavanje posledica pandemije u ovoj godini dobili 350 evra po ležaju i 150 po sobi, kao i prošle godine, i još jednu minimalnu zaradu za zaposlene, uz tri polovine tog iznosa koji su dobili svi radnici čiji su je poslodavci zatražili.

Inače, prema podacima HORES u maju je popunjenost hotela u Srbiji bila oko 25 odsto, što je značajno manje nego pre pre epidemije kada je ona bila na nivouu od 65 odsto.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar