Home VestiPolitika i društvo EU: planira da od 2022. godine uvede obavezu ugradnje crne kutije u automobilima

EU: planira da od 2022. godine uvede obavezu ugradnje crne kutije u automobilima

by bifadmin
Od jula 2022. godine, Evropska unija planira da uvede obavezu ugradnje crne kutije u automobilima, uređaja sličnog crnoj kutiji koja se koristi u letelicama i služi tokom istrage o eventualnim nesrećama, piše portal France24.  Uređaji će biti obavezni u svim novim vozilima namenjenim za prodaju na evropskom tržištu.
Ideja je da se dobije pristup određenom broju tehničkih podataka koji su snimljeni par sekundi pre eventualnog sudara. Ova obaveza će se odnositi na sve kategorije automobila, putnička i komunalna vozila. Međutim, neće biti obavezna za vozila na dva točka.
Pristup podacima iz automobilske crne kutije imaće samo službenici policije, samo oni će biti ovlašćeni da im pristupe, kada je to potrebno. Pristup tim podacima, kako se naglašava, neće biti moguć osiguravajućim kompanijama.
Na uređajima će se snimati brzina vozila, kočenje, ugao volana, nagib na putu, kao i ​​da li su različiti sigurnosni sistemi, poput sigurnosnih pojaseva bili ispravni.
Sistem će takođe omogućiti identifikovanje tačnog tipa vozila, a pružaće i povratne informacije proizvođačima automobila o incidentima na koje treba obratiti pažnju i u skladu sa tim uraditi eventualne ispravke na vozilima kako do njih ne bi dolazilo.
Građanima se garantuje da će svi podaci biti anonimni, kao i da oni neće sadržati identifikacioni broj vozila ili bilo koje druge informacije koje bi mogle identifikuju vlasnika vozila.
Za razliku od snimača leta, avionske crne kutije, razgovori u vozilu neće biti snimljeni.
Ovaj sistem se ne može isključiti i radiće neprekidno čim se vozilo kreće. Međutim, zabeleženi podaci će se neprekidno menjati novim podacima.
Slični sistemi crnih kutija u automobilima već postoje u Sjedinjenim Američkim Državama, Koreji, Japanu i u Švajcarskoj.
Izvor: Nova ekonomija
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar