Home VestiIT i nauka Kako krave mogu doprineti rudarenju kriptovaluta?

Kako krave mogu doprineti rudarenju kriptovaluta?

by bifadmin

Na farmi Filipa Hjudžisa u Velikoj Britaniji rudare se kriptovalute uz pomoć krava, odnosno, prema rečima jednog od najpoznatijih pozorišnih junaka sa ovih prostora, Radovana Trećeg, njihovog “minulog rada”.

U Hjudžisovoj porodici već generacijama se uzgaja stoka i to je njihov primarni biznis, ali je Filip odlučio da ovom poslu doda još jedan – rudarenje kriptovaluta. Nekoliko moćnih kompjutera na ovoj farmi konstatno izvodi kompleksne operacije kojima se omogućava normalno funkcionisanje kripto tržišta, uz pomoć ogromne količine električne energije.

Ta električna energija dobija se iz održivih izvora, odnosno iz kravljeg izmeta. Naime, dekompostiranjem ove materije iz nje se oslobađa metan koji se može pretvoriti u električnu energiju. Ovaj proces se naziva anaerobno varenje.

Osim što se tako pravi struja, proces je koristan i iz još jednog razloga – sprečava da metan, koji je jedan od najvećih zagađivača, ode u atmosferu. A ono što ostane iza anaerobnog varenja, pošto mikrobi razlože sve supstance, može se koristiti kao đubrivo.

Koliko je ovakav način proizvodnje struje efikasan, najbolje pokazuje podatak da dve trećine tako dobijene električne energije odlazi na rudarenje, koje je energetski izuzetno zahtevno, a Filip Hjudžis ostatak troši za svoje potrebe ali i prodaje.

Izvor: BBC

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar