Home VestiEkonomija Kineska ekonomija će porasti ove godine 8,5 odsto

Kineska ekonomija će porasti ove godine 8,5 odsto

by bifadmin

Rast kineskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) prema najnovijim prognozama Svetske banke, ove godine će dostići 8,5 odsto, zbog niske osnovice, rasta potražnje i snažnog izvoza, prenela je danas Kineska medijska grupa. Taj indeks je 0,6 odsto viši nego u prethodnoj prognozi u decembru prošle godine, uglavnom zbog pojačanja inostrane potražnje.

„Očekuje se da će se struktura agregatne tražnje i dalje okretati prema privatnoj domaćoj potražnji“, objavila je Svetska banka.

Realni rast potrošnje postepeno se, kako je navela Svetska banka, vraća na nivo pre izbijanja kovida-19, podržavajući kontinuirani oporavak radnog tržišta poboljšanim poverenjem potrošača.

Ulaganja će, kako se navodi, ostati pogon privrednog rasta, nadoknadjujući rashladjivanje investicija u okviru izgradnje infrastrukture i nekretnina.

Svetska banka sugerisala je da bi Kina trebalo da ulaže više napora u promociji strukturnih reformi, kako bi usmeravala ekonomiju ka zelenijem, otpornijem i inkluzivnijem razvojnom putu.

„Fokusiranje dodatnih fiskalnih napora na socijalnu potrošnju i zelene investicije, umesto na tradicionalne infrastrukturne investicije, ne samo da će pomoći u obezbedjivanju oporavka i podstaknuti kratkoročnu potražnju, nego i održavati srednjoročni rebalans kineske ekonomije“, navela je ta banka.

Izvor: Beta
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar