Home VestiEkonomija MAT: Privredna aktivnost se ubrzava, ali se ubrzava i inflacija

MAT: Privredna aktivnost se ubrzava, ali se ubrzava i inflacija

by bifadmin

Kao što se, zbog vanrednog pada u aprilu prošle godine i očekivalo, u aprilu 2021. zabeležen je veoma visok međugodišnji porast industrijske proizvodnje, zatim prometa u trgovini na malo kao i spoljnotrgovnske razmene, navodi se u najnovijem broju Makroekonomskih analiza i trendova (MAT) Ekonomskog instituta.

U izveštaju se takođe navodi da se privredna aktivnost ubrzava, ali se ubrzava i inflacija, pa je kod tekućih cena rast potrošačkih cena u aprilu bio najveći posle 2017. godine.

Kada je reč o industrijskoj proizvodnji, rast u aprilu 2021. je ubrzan, pa je rast iznosio 33,9% u odnosu na april prošle godine.

Posmatrano po sektorima, u rudarstvu je ostvaren rast od 3%, u sektoru prerađivačke industrija od čak 42%. Međugodišnji porast proizvodnje u aprilu je izostao samo u dve oblasti, i to duvanskoj i farmaceutskoj industriji.

Pad je u farmaceutskoj industriji iznosio 3,6%, a ova oblast je jedna od retkih koje su u aprilu 2020. imale značajan međugodišnji rast i to za 13,8%, jer su farmaceutski proizvodi bili veoma traženi prilikom prvog udara pandemije.

Porasla je i spoljnotrgovinska razmene i u prva četiri meseca ove godine bila je za 17,6% veća nego u istom periodu prethodne godine.

Mesečna inflacija je znatno ubrzana

Paralelno sa porastom proizvodnje i spoljnotrgovinske razmene, ubrzana je i inflacija i to na mesečnom i na međugodišnjem nivou.

Navodi se da je u martu i aprilu zabeležena mesecna inflacija od 0,5% i 1,1%, a međugodišnja od 1,8% i 2,8%.

– Međugodišnja inflacija se u aprilu 2021. znatno približila centralnoj vrednosti cilja od tri odsto, ispod koje je neprestano još od maja 2019. godine – stoji u analizi.

Pritom, objašnjava se, mesečna inflacija je znatno ubrzana, jer je povećanje njene nebazne komponente bilo mnogo veće od povećanja njene bazne komponente.

Poređenja radi, Srbija je u martu imala nižu međugodišnju inflaciju od devet zemalja Evropske unije, a u aprilu od šest

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar