Home VestiEkonomija Najskuplji proizvod u bankama je dozvoljeni minus

Najskuplji proizvod u bankama je dozvoljeni minus

by bifadmin

Bankari ne kriju, ubedljivo najskuplji proizvod je dozvoljeni minus. Prema poslednjim podacima za april 2021. godine, prosečna kamata na dozvoljena prekoračenja po tekućem računu stanovništva na godišnjem nivou iznosila je 29,2 odsto, dok je na nedozvoljena prekoračenja u proseku iznosila 27,7 odsto.

Iz centralne banke upozoravaju građane da je, kao i u drugim zemljama, minus po tekućem računu najskuplja pozajmica, pišu Novosti.

“Prosečna kamatna stopa na dug po kreditnim karticama niža je od kamatne stope na prekoračenja po tekućem računu i, prema podacima za april, iznosila je 21,9 odsto. Takođe, predstavlja jedan od skupljih vidova zaduživanja”, kažu u NBS.

Dodaju da učešće minusa na tekućem računu i kreditnih kartica u ukupnom stanju kredita stanovništvu čini 3,6 odsto ukupnog duga.

Za razliku od troškova ovih vrsta pozajmica, prosečne kamatne stope na ukupne dinarske kredite stanovništvu u aprilu 2021. godine iznosile su 8,8 odsto i niže su za 11,8 procentnih poena nego u maju 2013. godine, kada je započet ciklus ublažavanja monetarne politike Narodne banke Srbije.

Prosečna kamata na dinarske gotovinske kredite iznosila je 9,4 odsto i u prethodnih osam godina ona je znatno smanjena.

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar