Home VestiIT i nauka Prevaranti najčešće koriste popularne banke

Prevaranti najčešće koriste popularne banke

by bifadmin

Na prvi pogled, građani bi teško posumnjali da iza isporučenog mejla ne stoji matična banka. A u većini slučajeva stoje – hakeri.

Poslednjih meseci sve su češći pokušaji “pecanja” korisnika finansijskih institucija u Srbiji. Ovih dana klijentima Rajfajzen banke stiže zahtev da ažuriraju svoje podatke. Banka je zato svim klijentima poslala upozorenje da to nikako ne rade i da je reč o pokušaju zloupotrebe podataka.

– Obaveštavamo Vas da je u toku je zlonamerna aktivnost slanja i-mejl poruka kojima se klijenti pozivaju, prividno u ime Rajfajzen banke, da ažuriraju svoje podatke – stoji u obaveštenju banke. – Prevarna poruka sadrži link na kojem je navodno potrebno uneti svoje podatke. Molimo Vas da obratite pažnju ukoliko dobijete poruku sa ovakvim sadržajem, jer ona nije potekla od Rajfajzen banke. U pitanju je pokušaj prevare i zloupotrebe podataka koje klijent dostavi.

– Zbog jezika i veličine tržišta, mi dugo nismo bili toliko interesantni za napade, ali se i to menja – objašnjava Vladimir Vučinić, direktor firme koja brine o sajber sigurnosti. – Sve više srećemo “fišing” poruke koje se prave za naše tržište. Liči da je poslato iz neke banke, osiguravajuće kuće, a tokom pandemije i iz zdravstvenog instituta. Sajber kriminalci koji pokušavaju da dođu do podataka probaće sve. Banke često šalju mejelove, pa ih zato često koriste kao šablon. Cilj je da se korisnik “upeca” i da ostavi svoje podatke. Neko pokušava da dođe do njihovih šifri za socijalne mereže i mejlove, jer veliki broj korisnika koristi istu zaštitu.

Blokirati karticu

– Nedavno su prevaranti pokušali da “upecaju” klijente Poštanske štedionice – dodaje Vladimir Vučinić. – Tražili su broj računa i broj kartica. Ako su deca, pokušaće da kupe patike i nešto slično. Ozbiljniji krminalaci će podatke prodati na “dark netu”, neformalnom tržištu, gde se ti brojevi prodaju za nekoliko dolara ili čak i za nekoliko stotina dolara. Zavisi koliko su dobri podaci. Zato svi koji su ostavili šifru kartice ili pristupa elektronskom ili mobilnom bankarstvu, o tome treba odmah da obaveste banku.

Izvor: Bizinfo

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar