Home VestiEkonomija Sve manje milenijalaca poseduje svoj dom, a imaju sve više dugova

Sve manje milenijalaca poseduje svoj dom, a imaju sve više dugova

by bifadmin

Najstariji američki milenijalci – rođeni 1981. – ove godine pune 40 godina. Ipak, mnogi od njih nisu „tamo“ gde su možda zamišljati da će biti u tim godinama. Finansijska kriza, podstaknuta kovidom-19, dodatno je pogoršala situaciju

Činjenica je da sve manje milenijalaca poseduje svoj dom, u poređenju s njihovim roditeljima u tim godinama, a imaju sve više dugova – posebno studentskih, koji su maltene naizbežni u SAD. Jednostavno, nisu toliko imućni koliko bi želeli da budu ili koliko se očekivalo, piše Blumberg.

Ako je verovati predviđanjima dugog, post-kovid ekonomskog buma, ovo je možda poslednja prilika za izgradnju bogatstva pre penzije. I da, moguće je sustići tu šansu, piše Telegraf Biznis.

Dalje se navodi da su plate vremenom stagnirale, dok se neto bogatstvo sve više osipalo od 1989. godine. Do 2019, dakle, u tom periodu od tri decenije – zarade su bile maltene iste, mada je srednje bogatstvo bilo najizraženije upravo 1989. Onda je opalo do 2004. i nije se menjalo ni napred ni nazad do pre dve godine.

Visina duga

Ali, šta se promenilo? Visina duga. „Bumeri“ su tokom 1989, u svojim četrdesetim, imali znatno manje dugova od generacije X koja je imala 40 godina 2004. godine. Nivo duga se povećao od tad, ali ne mnogo. Dakle, možemo zaključiti da je situacija krenula da pogoršava tokom dvehiljaditih.

Za potrebe svoje opsežne analize Blumberg je angažovao nekoliko sagovornika, a među njima je i Dastin Roberts, koji je ovog aprila – mesec dana nakon 40. rođendana – kupio svoju prvu kuću. Napominje se da je njegova majka svoj prvi dom kupila u svojim dvadesetim, a otac – u svojim tridesetim.

Roberts nikako nije mogao da se oslobodi studentskog duga i uštedi za nekretninu, a pritom mu je ostalo još 38.000 dolara duga sa Univerziteta San Dijego.

I dok su stariji milenijalci u svojoj karijeri konačno postigli tačku u kojoj se ljudi tradicionalno premeštaju na menadžerske pozicije gde su i više plate, svet je pogodila pandemija. Američka ekonomija se smanjila za 3,5%, a poređenja radi – kada su najstariji bejbi bumersi 1986. napunili 40 godina – ekonomija SAD se širila po stopi od isto toliko – odnosno 3,5 procenata, piše Telegraf Biznis.

Sada se ekonomija najjače svetske sile ponovo zahuktava, sa sektorima poput maloprodaje i prerađivačke industrije, koji su verovatno i jači nego pre pandemije. Zalihe su na rekordno visokim nivoima, a bogatstvo raste – posebno za najbogatije Amerikance. Ostaje da se vidi da li će se poslovi i zarade sustizati.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar