Home VestiEkonomija Trižišna vrednost Microsoft-a i Apple-a jednaka je BDP-u cele Italije

Trižišna vrednost Microsoft-a i Apple-a jednaka je BDP-u cele Italije

by bifadmin

Očekivanja o inflaciji i odgovori centralne banke na podatke o inflatornim pritiscima dobijaju veliku pažnju ove godine

Tokom prošle nedelje dobri ekonomski podaci nadjačali su zabrinutost zbog porasta cena. Često primiećeni američki proizvodni PMI dostigao je novi rekordnih 62,6. S druge strane, PMI za uslužne delatnosti blago je opao. Relativno velik broj novih nezaposlenih (411 000) donekle je ublažio strah od pregrejavanja američke ekonomije.

Trenutni podaci o inflaciji prilično su visoki. Poslednji podaci pokazuju osnovnu inflaciju od 3,4% u maju, koja ne uzima u obzir rast cena hrane i energije u odnosu na prethodnu godinu.

Tržište je donekle umirio guverner Feda Jerome Powell, koji je tvrdio da je verovatnoća inflacije u stilu 70-ih vrlo mala. Berzu je takođe podstakla viest od četvrtka da je Joe Biden uspešno preduzeo nove korake prema usvajanju infrastrukturnog podsticaja. Sjedinjene Države u sljedećih pet godina planiraju da ulože oko 1.200 milijardi dolara u infrastrukturne projekte.

Dva od tri glavna američka indeksa (S&P 500 i Nasdaq) dostigla su rekorde. Zahvaljujući rastu cena deonica, Microsoft se pridružio Appleu u klubu kompanija čija je tržišna vrijednost veća od dva triliona dolara. Prevedeno, njihova tržišna vrednost jednaka je bruto domaćem proizvodu cele Italije.

Izvor:SEEbiz

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar