Home VestiEkonomija Unija poslodavaca: Zbog pandemije i dalje se posluje u otežanim okolnostima

Unija poslodavaca: Zbog pandemije i dalje se posluje u otežanim okolnostima

by bifadmin

Unija poslodavaca Srbije će krajem meseca doneti odluku da li će od države zatražiti samo smanjenje poreza i doprinosa ili novu finansijsku injekciju, bar za najugroženije privrednike i sektore jer se i dalje zbog pandemije posluje u otežanim okolnostima, rekao je danas direktor tog udruženja Srdjan Drobnjaković

On je za Betu rekao da su privrednici znaju da država nije „bure bez dna“ i da su finansijski potencijali ograničeni.

„Svesni smo da budžet nije neiscrpan i zahvalni smo i za dosadašnju pomoć, ali su uslovi poslovanja i dalje teški, a za jesen se najavljuje novi talas pandemije i u ovakvim uslovima je teško planirati“, rekao je Drobnjaković.

Istakao je da bi privrednicima olakšalo poslovanje ako bi se smanjilo ukupno poresko opterećenje za pet-šest odsto jer će uskoro krenuti pregovori za minimalnu cenu rada za sledeću godinu i da će poslodavci, u slučaju da se traži povećanje, takodje morati da traže povećanje neoporezive osnovice.

On je podsetio da su privrednici pre godinu dana tražili smanjenje poreza i doprinosa, ali da država nije odgovorila na taj zahtev.

Pomoć države mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima ističe sutra, isplatom treće polovine minimalne zarade za maj za oko 1,2 miliona radnika u 250.000 firmi. Uslov za pomoć je bio da se tri meseca po isteku pomoći ne sme otpustiti više od deset odsto zaposlenih i isplatiti dividenda.

Drobnjaković je rekao da je u budžetu verovatno bilo novca za veću pomoć, ali je iskorišćen izmedju ostalog i za nešto što nije bilo neophodno u ovom trenutku, kao što je kupovina „naoružanja i migova“.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar