Home VestiEkonomija Za manji uticaj Kine: EU i SAD pišu nova globalna trgovinska pravila

Za manji uticaj Kine: EU i SAD pišu nova globalna trgovinska pravila

by bifadmin

Sjedinjene Države i Evropa će formirati zajednički tehnološki savet za izradu novih globalnih trgovinskih pravila.

Kako izveštava CNBC, SAD i Evropa će objaviti danas novu zajedničku tehnološku i trgovinsku inicijativu, u okviru ovonedjeljnih širih dalekosežnih napora američkog predsjednika Džoa Bajdena da okupi evropske saveznike i suprotstavi se rastućem uticaju Kine”.

Američko-evropski savet za trgovinu i tehnologiju imaće tri glavna cilja: da uspostavi nove globalne trgovinske standarde za tehnologije u usponu, da unaprijedi demokratske vriednosti na internet mreži, i da nađe modalitete za saradnju SAD i EU na istraživanjima i razvoju inovacija.

Džejk Salivan, američki savetnik za nacionalnu bezbednost izjavio je na brifingu za novinare da će krajnji ishod ove inicijative biti da “demokratije, a ne bilo ko drugi, ne Kina ili druge autokratije, pišu trgovinska i tehnološka pravila za 21. vek”, dodaje CNBC, prenosi Tanjug.

Na američkoj strani, trgovinskim savetom će predsedavati državni sekretar Antoni Blinken, ministarka trgovine Đina Rejmondo i trgovinska predstavnica i ambasadorka Ketrin Tai, rekao je jedan zvaničnik iz Bajdenove administracije, koji je o ovom pitanju informisao novinare pod uslovom anonimnosti dok traju aktuelni pregovori.

Drugi specifični ciljevi saveta uključuju: koordinaciju standarda u oblasti novih tehnologija, kao što su veštačka inteligencija, kvantno računarstvo i biotehnologije, zatim nalaženje načina da lanci snabdijevanja postanu otporniji i manje zavisni od Kine, nastavak reformisanja Svetske trgovinske organizacije i koordinacija regulative za tehnološke platforme.

Izvor; Ivestitor.me

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar