Home VestiEkonomija Rešenje problema je u povećanju cene otkupa mleka

Rešenje problema je u povećanju cene otkupa mleka

by bifadmin

Proizvođači mleka u Srbiji ocenili su da najava o povećanju premije za mleko za tri dinara po litru, sa sedam na deset dinara, neće zaustaviti rasprodaju krava jer se mleko prodaje za oko 37-38 dinara po litru, a prosečni troškovi proizvodnje su oko 56 dinara.

Vlasnik farme krava iz okoline Kruševca Goran Stojanović rekao je za Betu da rasprodaje farmu od 23 krave, jer je problem sa jeftinim mlekom trebalo rešavati pre nego što ta proizvodnja finansijski potpuno ne uništi poljoprivrednike koji se njome bave.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović najavio je pre dva dana da će država povećati premiju za mleko za tri dinara, sa sedam na deset i da je to jedna od mera koje će biti donete u cilju podrške proizvođačima mleka.

„Od 23 krave do sada sam prodao 13, i prodaću sve do jedne, jer nema vajde od tog rada, a povećanje premije za tri dinara je kasno stiglo“, rekao je Stojanović.

Dodao je da je „cena mleka nikakva, a premiju za ovu godinu još nije dobio“.

Značilo bi kad bi i mlekare podigle otkupnu cenu

Vlasnik iz Velikog Šiljegovca Radovan Ignjatović rekao je da je povećanje premije od tri dinara po litru dobrodošla pomoć posle šest godina koliko država nije povećavala tu vrstu finansijske podrške, kada bi i mlekare podigle otkupnu cenu za još deset dinara.
„Sve je poskupelo i povećanje premije od tri dinara značilo bi nam da smanjimo gubitke kada bi i mlekare podigle otkupnu cenu bar deset dinara, ali su mi u mlekari Ekomlek, kojoj prodajem mleko, rekli da mogu da podignu otkupnu cenu za dva dinara, a to je smešno“, rekao je Ignajtović.

On je rekao da je sve poskupelo, od nafte do stočne hrane i da je sojina sačma koja je neophodna za koncentrate, sa 60 dinara po kilogramu prošle godine poskupela ove godine na 110 dinara.

Dodao je da za ovu godinu još nije dobio premiju koja se isplaćuje kvartalno i da za dva kvartala potražuje oko 300.000 dinara.

Miladinović je rekao da jedino što ga sprečava da rasproda stočni fond su krediti koje je uzeo, pa novac koji dobije od mleka preusmerava u banku bez mogućnosti da zadrži deo kako bi naplatio rad.

Prema rečima vlasnika farme od 40 krava Radomira Miladinovića, litar mleka košta 36-37 dinara, malo više od kilograma kukuruza, a da ima proizvođača koji ga prodaju i za 25 dinara po litru.

„Povećanje premije za tri dinara bi značilo proizvođačima kada bi sada i mlekare podigle otkupnu cenu na bar 50 dinara po litru“, rekao je Miladinović.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar