Home VestiEkonomija Avganistanska nacionalna valuta doživela silovit pad

Avganistanska nacionalna valuta doživela silovit pad

by bifadmin

Avganistanska nacionalna valuta, avgani, nastavila je danas silovit pad započet nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad glavnim gradom Kabulom.

Avgani je pao danas za 1,7 posto na 83,50 američkih dolara, što je četvrti uzastopni dan pada, prema podacima njujorške agencije “Blumberg”.

Šef centralne banke Avganistana Ajmal Ahmadi pobjegao je iz zemlje.

Ahmadi je na Tviteru objavio niz poruka, prema kojima je centralna banka obaveštena da više neće biti snabdevana dolarima, što je umanjilo sposobnost monetarnog regulatora da pruža podršku nacionalnoj valuti i doprinielo širenju panike u celoj zemlji.

“Kurs valute je sa stabilnih 81 dolara za avgani skočio na skoro 100, da bi se potom vratio 86 dolara. U subotu sam održao sastanke kako bih umirio banke i menjačnice”, napisao je on.

Politička previranja koja su tokom vikenda zahvatila Avganistan proširila su se i na tržište kapitala u susednom Pakistanu, gdje je vrednost državnih obveznica denominovanih u dolarima, koje dospevaju 2031. godine, pala u ponedjeljak za 1,8 centi, najviše od marta ove godine kada je formirana njihova cena, prenosi Raša tudej.

Prema medijskim izvještajima, pakistanske dolarske obveznice su juče pretrpele najveće gubitke u Aziji.

Talibanske snage su ušle u Kabul 15. avgusta nakon što je predsednik SAD Džo Bajden saopštio da će sve američke trupe napustiti zemlju do 11. septembra, na 20. godišnjicu od terorističkog napada na Svetski trgovinski centar u Njujorku.

Zauzimanju avganistanske prestonice prethodile su dugogodišnje tenzije i napadi talibana, koji se u Rusiji nalaze na listi zabranjenih terorističkih organizacija, dodaje RT.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar