Home VestiEkonomija Cena suncokreta za 56 odsto viša u odnosu na prošlu godinu

Cena suncokreta za 56 odsto viša u odnosu na prošlu godinu

by bifadmin

Suncokret ovih dana prodaju po rekordnim cenama- od 470 do 473 evra po toni! To je za 56 odsto više u odnosu na prošlu godinu. Potražnja za suncokretom na Produktnoj berzi Novi Sad veći je nego što postoji ponuda, a pojedini trgovci traže i 480 evra po toni. To je nešto više od realizovane vrednosti, pišu Večernje Novosti.

Prema rečima Miloša Janjića, direktora Produktne berze Novi Sad, sadašnji trend je da cena suncokreta raste i ne može se mnogo prognoziati kako će se kretati dalje. Svakako, veća je šansa da će da raste, nego da pada.

– Suncokreta ima u ponudi i ne verujem da će biti jeftiniji, kazao nam je Janjić.
– Kako je suncokret osnovna roba koja ulazi u proizvodnju, realno je da može doći do poskupljenja ulja. cena raste kako kod nas, tako u regionu i svetu.

Republička direkcija za robne rezerve ima dovoljno ulja

Suncokretovo ulje, na tržištu maloprodaje u Srbiji, kreće se u rasponu od 135, koliko košta litar privatnih robnih marki, do maksimalnih 190 dinara za najpoznatije brendove.

– Po tom kriterijumu, Srbija ima konkurentne cene ulja u regionu, jer se, prema našim analizama, litar suncokretovog ulja u Bugarskoj, prevedeno u našu valutu, kreće između 150 i 180, Hrvatskoj 190 i 250, Severnoj Makedoniji 21 do 220 dinara, izjavio je Uroš Kandić državni sekretar u Ministarstvu trgovine, prenose Večernje Novosti.

– U Mađarskoj ono košta od 200 do 250 dinara za litar.

Kako nam je ispričao Kandić, u narednom periodu tržišno će se formirati cena na osnovu kretanja na svetskoj berzi samog suncokreta i sirovog ulja. U tom pogledu za Srbiju je posebno referentno kretanje u crnomorskom regionu.

– U crnogorskom regionu trenutno se trguje sirovim suncokretovim uljem na nivou od 1.300 do 1.330 dolara po toni, što je povoljnije u odnosu na prvu polovinu godine kada se ulje prodavalo i po 1.600 dolara po toni, govori Kandić.

– Ističemo da se aktuelne transakcije formiraju na osnovu cene suncokreta starog roda. U tom smislu, u ovom trenutku je od najvećeg značaja podatak da je trenutna cena suncokreta novog roda na Produktnoj berzi u Novom Sadu 55 dinara po kilogramu bez PDV.

Poređenja radi, prošle godine u septembru, posle žetve, suncokret se otkupljivao za 36 dinara bez PDV, pišu Večernje Novosti.

U resornom ministarstvu ne očekuju probleme u snabdevenosti tržišta uljem. Očekuje se da ćemo posle žetve, koja je u toku, imati sasvim dovoljno suncokreta za sopstvene potrebe, ali i izvoz.

– Republička direkcija za robne rezerve ima dovoljno ulja da interveniše u slučaju bilo kakvih poremećaja u snabdevenosti domaćeg tržišta- Istakao je Kandić.

Izvor: Večernje novosti

Foto: Pixabay

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar