Home VestiEkonomija Ekonomski oporavak sveta pod znakom pitanja

Ekonomski oporavak sveta pod znakom pitanja

by bifadmin

Posle popuštanja antiepidemijskih mera mnoge članice OECD-a zabeležile su ohrabrujući privredni oporavak koji je nažalost bio kratkog veka. Širenje delta soja potrošače je podstaklo na oprez, a proizvođačima dodatno otežalo nabavku sirovina.

Ponovni rast broja zaraženih u članicama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) uticao je na pad privatne potrošnje. U najvećem delu Evrope i Kini to se najbolje vidi u ugostiteljskom sektoru jer ljudi sve manje obeduju van svojih kuća, ali i putuju. Takođe, manje nabavljaju i neesencijalnu robu.

Prema poslednjem izveštaju ove organizacije, 38 njenih članica je već, ubrzo po otvaranju ekonomija, doživelo vrhunac privrednog oporavka. Sada se njihov rast usporava. Prognoze za bližu budućnost nisu pozitivne.

No, iako je širenje delta soja obeshrabrilo mnoge analitičare, oni ipak ne očekuju velike poremećaje ekonomije kakve smo imali prošle godine. Ipak, sada se javlja novi problem – prošle godine mnoge države su imale dovoljno sredstava ili mogućnosti da se zaduže za njih, kako bi podstakle rast ili bar opstanak privrede. Više to nije slučaj. Sada će privatni sektor, u manjoj ili većoj meri, biti prepušten sebi.

Analitičare zabrinjavaju i rast inflacije ali i česti poremećaji u snabdevanju na globalnom tržištu sirovina. U takvoj situaciji najveće posledice vide se u zapadnim industrijama koje su do sada jedva nabavljale sirovine iz Kine, a čini se da će se njihov položaj dodatno pogoršati jer se u najvećoj azijskoj ekonomiji pogoršala epidemiološka slika te bi ona mogla pristupiti ponovnim zatvaranjima.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar