Home VestiEkonomija Licitacije neisporučenih pošiljki putem Pošte

Licitacije neisporučenih pošiljki putem Pošte

by bifadmin

Satovi, garderoba, šminka, nakit, rančevi, patike, špric za tulumbe, mobilni, računar… Zvuči kao ponuda sa buvljaka, a zapravo je spisak sa jučerašnje licitacije neisporučenih pošiljki održane u prostorijama „Pošte“ u Kikindi. Početne cene u zavisnosti da li su proizvodi novi ili polovni bile su od 5 do 200 dinara

Ovakve aukcije sa predmetima iz neisporučenih poštanskih pošiljaka, po isteku roka čuvanja, organizuju se najmanje jednom godišnje, u prostrorijama „Pošte“. Najava licitacije, spisak predmeta, mesto i vreme prodaje objavljuju se na sajtu preduzeća.

Na javnu prodaju idu samo pošiljke iz unutrašnjeg poštanskog saobraćaja

U JP „Pošta Srbije“ kažu, godišnji obim pošiljki u Srbiji je 270 miliona, a broj neisporučivih je 0,03 odsto. Kako objašnjavaju, u skladu sa Zakonom o poštanskim uslugama, paketi za koje se utvrdi da ne mogu da se uruče ni primaocu, ni pošiljaocu, u predviđenim rokovima, smatraju se neisporučivim. Naglašavaju da na javnu prodaju idu samo pošiljke iz unutrašnjeg poštanskog saobraćaja, dok se iz međunarodnog vraćaju državi odakle su poslate.

U Kikindi je u sredu ponuđena roba iz čak 114 pošiljaka, koje nisu uručene od kraja 2018. do kraja 2020. godine, a po koje niko nije došao. Na prodaju su bile i čarape, haljine, nekoliko ručnih satova, mašinice za tetoviranje, supu i za savijanje cigareta, ali i dve flašice biljnih kapi ginko biloba.

– Ponuda je bila raznovrsna i moglo se naći gotovo sve od igle do lokomotive – rekla nam je Kikinđanka, koja se u sredu nadmetala i uspešno izlicitirala računar za 550 dinara. – Nova je jedino bila četka za pse, koja je prodata za 100 dinara. Najviša suma plaćena je za dva ženska ruksaka od veštačke kože, čija je početna cena bila 100 dinara, a kupljeni su za čak 550 dinara.

Komisija „Pošte“ pregleda neisporučive pošiljke, što podrazumeva i otvaranje da bi se utvrdila adresa primaoca ili pošiljaoca.
– Roba i predmeti čuvaju se najduže šest meseci od komisijskog pregleda – kažu iz „Pošte Srbije“. – Početna cena utvrđuje se na osnovu njene tržišne vrednosti. Za ove javne prodaje postoji interesovanje, jer se rasproda oko 90 odsto ponuđenog. Pravo učešća imaju građani i firme.

Neprodate pošiljke mogu se prema proceni komisije naći na narednoj javnoj prodaji. Mogu se prodati neposrednom pogodbom, ili na osnovu ugovora o otkupu otpadnog materijala.

Kvarljivo se uništava

Na spisku robe koja nije uručena, kako u „Pošti“ kažu, najčešće se nalaze dečje igračke, parfemi, kozmetika, nakit, knjige, mobilni telefoni i oprema, automobilske gume, računari, delovi računara, štampači, odeća i obuća, kućni aparati. Na licitacijama završe i tamjan, Sveto pismo, jastuk, šampon protiv peruti. Pošiljke koje imaju kvarljiv sadržaj se uništavaju ili prodaju neposrednom pogodbom.

Sapuni skuplji od računara

Procenjena vrednost polovnog laptopa bila je 20 dinara, četiri puta jeftinije od pakovanja sapuna. Računar je na kraju prodat za 550 dinara, a osam sapuna za 100. Laptop je svojevremeno iz Kikinde poslat za Niš, ali ga primalac nije preuzeo, kao ni pošiljalac kada se roba vratila. Ručni sat marke „fosil“ prodat je za 250 dinara.

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar