Home VestiEkonomija Na računima Infostana od septembra naknada za otpad

Na računima Infostana od septembra naknada za otpad

by bifadmin

Na računima koje Beograđanima šalje “Infostan”, od septembra će se naći nova stavka – naknada za odlaganje i tretman otpada koju sprovodi privatni partner “Beo čista energija”.

Ipak, korisnicima se ukupan iznos komunalija za smeće neće izmeniti, barem zasad, već će se preraspodela sredstva realizovati samo između JKP “Gradske čistoće” i “Beo čiste energije”.
Dosadašnja cena od 6,6 dinara po kvadratu domaćinstva, koju sada plaćaju sugrađani, na računima će se razdeliti na način da 5,61 dinar po kvadratu stoji na odeljku za “Čistoću” i ostatak od 0,99 do 6,6 dinara po kvadratu će stajati za “Beočistu”.

Novi cenovnik usvojen je nedavno na nadzornom odboru “Čistoće”.

“Do sada smo mi obavljali celokupnu uslugu. Otkako je 2. avgusta “Beo čista” preuzela novu deponiju, mi ćemo biti operater za sakupljanje i odnošenje smeća, dok će oni raditi tretman i odlaganje. Za građane cena ostaje ista, ali će se sredstva koja smo dosad uzimati, deo njih, prosleđivati privatnom partneru”, navode u “Čistoći”.

Ipak, kako je ranije bilo najavljeno, izmenama odluke o upravljanju komunalnim, inertnim i neopasnim otpadom, koje stupaju na snagu od oktobra, naplaćivaće se i nova stavka, za tretman kabastog otpada.

Kad u oktobru ili novembru, “Čistoća” dobije dozvolu za tretman kabastog otpada i zbrinjavanje posebnih fragmenata iz komunalnog, ova usluga će se dodatno naplaćivati.

Zasad cenovnik nije određen, rekli su ranije nadležni.

Kako se navodi u izmenama odluke o upravljanju komunalnim, inertnim i neopasnim otpadom, posebni fragmenti iz komunalnog otpada koji se zbog svog sastava ne mogu odlagati u opremu ta sakupljanje komunalnog otpada su- otpad od elektronskih proizvoda, klima-uređaja, istrošenih baterija, otpadnih ulja, boja, lakova, guma.

Izvor: Večernje novosti

Foto: Pixabay

 

 

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar