Home VestiIT i nauka Naučnici smatraju da je struktura mišijeg mozga vrlo slična ljudskoj

Naučnici smatraju da je struktura mišijeg mozga vrlo slična ljudskoj

by bifadmin

Istraživači koji se bave neuronaukom mozga proučavali su mišji mozak koji je veličine zrna peska i objavili su 3D mapu mozga miša.

Smatra se da je struktura mišjeg mozga vrlo slična ljudskoj.

Mapa i osnovni podaci, koji su dostupni javnosti, prikazuju više od 200.000 neurona i pola milijarde neuronskih veza koji se nalaze u mozgu miša.

Istraživanje je deo programa „Machine Intelligence from Cortical Networks“, čiji je cilj poboljšanje algoritama mašinskog učenja i veštačke inteligencije povratnim inženjeringom moždane kore, koja je odgovorna za više funkcija kod sisara, poput planiranja i zaključivanja.

Naučnici sa Medicinskog koledža „Bejlor“ i Univerziteta Prinston napravili su najveći 3D dijagram mozga miša. U jednom kubnom milimetru mozga miša nalazi se oko 200.000 moždanih ćelija i skoro 500 miliona sinapsi.

Da bi se napravila mapa mozga, bilo je potrebno oko pet godina, a projekat je imao tri faze.

Istraživači su se usredsredili na vizuelni enokorteks, oblast mozga koja je ključna za vizuelnu percepciju. Prikupili su podatke koji mere tipičnu aktivnost mozga miša dok je još bio živ u prvoj fazi, a snimljeno je više od 70.000 fotografija aktivnih moždanih ćelija.

Dobijeni podaci u istraživanju su jedinstveni jer uključuju snimke obrazaca aktivnosti prouzrokovanih raznim složenim vizuelnim nadražajima, Jutjub snimaka, holivudskih filmova, za oko 75.000 moždanih ćelija u istom volumenu mozga koji je korišćen za kreiranje mape, koja je dostupna javnosti.

Naučnici su isekli mali deo mozga na više od 25.000 ultratankih delova, a zatim su elektronskim mikroskopom snimili više od 150 miliona fotografija visoke rezolucije.

Mapa će biti od neprocenjive vrednosti za naučnike koji žele da saznaju kako mozak obrađuje informacije, kao i za istraživače koji pokušavaju da shvate kako lečiti bolesti mozga.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar