Home VestiEkonomija Njujork tajms o putu Bar-Boljare: Jedan od najskupljih puteva na svetu od nigde do nikuda

Njujork tajms o putu Bar-Boljare: Jedan od najskupljih puteva na svetu od nigde do nikuda

by bifadmin

Jedan od najskupljih puteva na svetu se nakon planina i klisura preko kojih prolazi završava u blatnjavom polju u zaseoku sa dvadesetak kuća od kojih su mnoge prazne.

Ovako piše Njujork tajms opisujući o deonici autoputa Bar – Boljare, koju naziva putem od nigde do nikuda.

Put koji su izgradili Kinezi treba da bude otvoren u novembru, dve godine nakon roka i koštao je skoro milijardu evra posle šest godina rada, navodi list i dodaje da je Crna Gora sada dužna Kini više nego trećinu godišnjeg budžeta, prenose podgoričke Vijesti.

Dil u interesu Kine

I premijer Zdravko Krivokapić je autoput opisao kao megalomanski projekat koji ide „od nigde do nikuda“ i koji je zategao državne finansije.

Navodi se i da je Kina projekat autoputa slavila kao rani trijumf „Pojas i put“ inicijative i da su se njime spojile ambicije Kine i Mila Đukanovića, koji je bio premijer kada su radovi počeli.

„Nemam dokaze još uvek, ali sve ovo ukazuje na korupciju. Sa ekonomske strane, autoput je verovatno neisplativ“, rekao je Krivokapić za Njujork tajms.

Inicijalni planovi su bili da put napravi od Crne Gore regionalnu tačku za transport i da podstakne razvoj severa Crne Gore, ali pošto nema novca da se nastave radovi, otvara se prostor za spekulacije o stvarnim ciljevima Kine na Balkanu i motivima prethodne vlade da pokrene takav projekat.

Potpredsednik Vlade Dritan Abazović je za Njujork tajms rekao da nema ništa protiv Kine, ali da dovodi u pitanje mudrost da se uzme ogroman kredit od Kine da bi se unajmila kineska kompanija koja bi dovela kineske radnike i sav novac vratila u Kinu.

„Napravili su neverovatan dil u interesu Kine. Za našu stranu, to je katastrofa“, citira list Abazovića i podseća da je od Evropske unije zatražio pomoć u refinansiranju kredita.

Stara vlast demantuje novu

Milo Đukanović odbacuje žalbe nove vlade nazivajući ih „političkom bukom“ i u intervjuu je insistirao da Kina nije zainteresovana da se meša u poslove u Crnoj Gori.

Prašinu u javnosti koju je podigao ovaj autoput on vidi kao rusku šemu da ostvari uticaj u Crnoj Gori, a Njujork tajms podseća da proruski članovi Parlamenta nisu deo nove vlade, ali da je uglavnom podržavaju zbog neprijateljstva prema Đukanoviću.

Njujork tajms podseća i da je američki gigant Behtel bio zainteresovan za projekat, ali da je bio skromniji i jeftiniji.

Izvor: 021.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar