Home VestiEkonomija Plate u javnom sektoru za 100 evra veće nego u privatnom

Plate u javnom sektoru za 100 evra veće nego u privatnom

by bifadmin

Plate više od 600.000 zaposlenih u javnom sektoru tačno su za 100 evra veće nego kod onih koji rade kod privatnika, piše Politika. One iznose 73.277 dinara, naspram 61.529, kolika je prosečna zarada u privatnom sektoru (podaci RZS-a iz maja ove godine).

Najteže je svakako onima koji rade kod preduzetnika – njihov „prosek“ je 33.358 dinara, što je gotovo polovina od zvaničnog. Ima i onih koji su još manje plaćeni, a koji rade na crno, u neformalnom sektoru.

Predsednik Srbije je nedavno najavio da će početkom naredne godine doći do ponovnog povećanja zarada u javnom sektoru, a uveren je i da će dobrim delom to pratiti i privatni sektor. Shodno tome, nameće se pitanje da li veće plate u javnom sektoru mogu da donesu povišice i kod privatnika?

Plate rastu zbog izbora a ne kao rezultat rasta ekonomije

Ekonomski analitičar Ljubomir Madžar podseća da su zarade u javnom sektoru uvek rasle brže nego što je trebalo, čak i da je njihova stopa rasta bila i dva i po puta veća od stope rasta BDP-a.

“To je hronična slabost naše politike, takozvano pumpanje plata bez pravog oslonca u odgovarajućem rastu BDP-a. Jer, te zarade su ionako u javnom sektoru za oko 30% veće nego u realnom sektoru, čak i kada se uzme u obzir razlika u kvalifikacionoj strukturi”, naglašava Madžar i dodaje da je druga negativna stvar te priče što taj rast plata koje se isplaćuju iz državnog budžeta povlači povećanje u privatnom sektoru, koje ipak ne može da ih prati u stopu.

“Ipak, zarade u privatnom sektoru rastu brže nego što bi rasle kada bi se plate u javnom sektoru održavale na nekom ekonomski celishodnom nivou. A uopšteno govoreći, zarade u javnom sektoru, jedna su od najvećih slabosti naše sveukupne fiskalne politike. Sem toga, one su dobrim delom povezane i sa izbornim procesima, vlast ih obavezno povećava pred izbore, pa je to jedan od načina da se prikupljaju glasovi o trošku poreskih obveznika cele zemlje”, uveren je Madžar.

Izvor: Politika

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

1 komentar

Risto Borovina 5. август 2021. - 13:40

A da li je Pošta Srbije javno preduzece, izgleda nije jer kad se dele pare nije. Uvek je tako

Odgovori

Ostavite komentar