Home VestiEkonomija Poskupljenje kvadrata nastavilo se i u julu

Poskupljenje kvadrata nastavilo se i u julu

by bifadmin

Uprkos letnjoj sezoni, kada tržište nekretnina po pravilu stagnira, poskupljenje kvadrata nastavilo se i u julu. Cene rastu gotovo na nedeljnom nivou, a rekorde beleže gradovi za koje se to nikako nije moglo i naslutiti.

Ubedljivo najveći rast prosečne vrednosti kvadrata je zabeležen u Nišu, u Bulevaru Nemanjića, koji je i uprkos rastu od 41,14 odsto u prvih 6 meseci ove godine, rastao dodatnih 11 odsto u julu. Dok se u ovoj ulici u Nišu kvadrat početkom godine plaćao 924 evra, on se sada plaća 1.443 evra.

Sa druge strane, najskuplji kvadrat je i dalje u prestonici, u kojoj takođe cene kvadrata nižu rast svakog meseca, doduše ne toliko intenzivan kao Niš. Tako je najskuplji kvadrat od 2.589 evra u proseku zabeležen u centru Beograda.

Neuravnotežena ponuda i potražnja

Razloga je nekoliko. Glavni pokretači rasta cena, neuravnotežena ponuda i potražnja, izuzetno povoljni krediti, manjak investicionih prilika i sl. nastavili su da i u proteklih mesec dana „guraju“ cene kvadrata, i u Srbiji i u svetu „ka gore“, i po svemu sudeći nema naznaka da će se ovaj trend zaustaviti u skorije vreme.
Najveći rast je zabeležen u centru grada, i to od 2,86 odsto, a prosečna cena kvadrata je 2.589 evra po kvadratu.

Na drugom mestu po stopi rasta u Beogradu je Voždovac, sa stopom rasta od nešto iznad jedan odsto, gde je prosečna cena kvadrata 1.848 evra. Odmah iza Voždovac je Novi Beograd sa stopom rasta 0,87 odsto, gde je cena kvadrata u julu dostigla 1.967 evra.

Na Paliluli su cene poraslo 0,31 odsto i tu je cena kvadrata u julu bila 1.923 evra. Na poslednjem mestu po stopi rasta cena u julu je Vračar, sa rastom od 0,13 odsto gde je prosečna cena kvadrata bila 2.375 evra.

Samo u jednoj opštini je došlo do pada vrednosti kvadrata, Mirijevu. Tu je vrednost u julu mesecu, u odnosu na jun, pala za 2,52 odsto i prosečna cena kvadrata je bila 1.236 evra.

Novi Sad

U naselju Podbara u Novom Sadu, cena kvadrata je u julu rasla za 5 odsto, a cena kvadrata je dostigla 1.658 evra. U Novom naselju cene su rasle za 0,72 odsto i u julu je cena kvadrata bila 1.399 evra, a u samom centru Novog Sada rast vrednosti od 0,11 odsto popeo je cenu kvadrata na 1.753 evra.

Pad vrednosti u julu je zabeležen u Grbavici i to pad od 2,88 odsto, koji je cenu kvadrata u ovom naselju spustio na 1.651 evra.

Niš

Niš je i u julu mesecu nastavio da niže rekordne stope rasta.
Cene kvadrata u Bulevaru Nemanjića su ponovo vrtoglavo raste i to za čak 11 odsto, te je prosečna cena u julu bila 1.443 evra. U naselju Pantelej cene su rasle za 9,65 odsto i prosečna cena kvadrata je tu u julu bila, okruglo, 1.000 evra.

Na Paliluli u Nišu, prosečna cena u julu je 1.091 evra po kvadratu, što znači da je tu zabeležen rast od 3,9 odsto. Cene kvadrata u Durlanu su ostale nepromenjene u odnosu na jun, 949 evra po kvadratu.
Kragujevac i Pančevo

Cene kvadrata u Kragujevcu su ostale iste u odnosu na jun, 810 evra po kvadratu.

U Pančevu, cena kvadrata je za mesec dana porasla 3,79 odsto i prosečna vrednost kvadrata na nekoj gradskoj lokaciji je 1.012 evra po kvadratu.

Za pola godine 48.000 ugovora

Tokom drugog kvartala 2021. godine Republičkom geodetskom zavodu dostavljeno je preko 48.000 ugovora, što je nešto više od 16.170 ugovora mesečno, stoji u Izveštaju o stanju na tržištu nepokretnosti za drugi kvartal 2021. godine.

U poređenju sa istim kvartalom prošle godine, registrovano je 84,5 odsto više ugovora. Najveće povećanje broja ugovora zabeležen je u Nišu od 104,6 odsto, Beogradu i Kragujevcu 90 odsto i Novom Sadu 81 odsto.
Na međugodišnjem nivou promet stambenih objekata je na nivou cele države bio za 82 odsto. U istom kvartalu najveći deo nekretnina je plaćen sa gotovinom, čak 85 odsto, dok je iz kreditnih sredstava plaćeno tek 15 odsto.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar