Home VestiEkonomija Rekordan rod pšenice

Rekordan rod pšenice

by bifadmin

Žetva pšenice u Srbiji je završena, a prema prvim informacijama udruženja “Žita Srbije”, očekuju se rekordni rod i prinosi.

Prema intervjuu koji je Politici dala Sunčica Savović, direktorka tog udruženja, na nivou zemlje mi imamo prinose od 5,7 tona po hektaru, dok su u Vojvodini ponovo nešto veći nego u centralnoj Srbiji.

Ona je rekla da bi u ukupnom rezultatu ovo značilo da je rod 3,4 miliona tona. Uz prošlogodišnje zalihe od 300.000 tona i domaću potrošnju za koju je potrebno oko 1,5 miliona tona, Srbija će za izvoz u novoj ekonomskoj godini imati više od dva miliona tona žita.

Ono što se ne bude prodalo ići će u prelazne zalihe. Sa pšenicom je sve mnogo bolje ispalo nego što se očekivalo, kazala je Savovićeva.

Upitana da li će proizvođači biti zadovoljni i cenom, odgovorila je da ratari, “ako su realni, a ima ih, jesu zadovoljni”. Doduše, prošle godine su cene pšenice bile bolje za njih.

Dobar rod širom planete

Rusija je nedavno ponovo podigla takse za izvoz pšenice, a prema njenim rečima, te dažbine nama samo mogu da idu u prilog jer mi ionako nismo konkurenti u odnosu na Rusiju i Ukrajinu, kada se posmatra crnomorsko tržište.

Bilo koja otežavajuća okolnost kod ta dva velika proizvođača, našim izvoznicima daje veću šansu, objašnjava Savovićeva i dodaje da nama ide u prilog i to što smo mali a žetva je već završena.

Ona kaže da se bez obzira na suše i poplave u mnogim državama globalno očekuje rekordna proizvodnja pšenice od 794 miliona tona.

U Evropskoj uniji, dodaje, kod velikih proizvođača koji su nam konkurencija u regionu – Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj takođe se predviđaju odlični prinosi.

Francuska, koja je na nivou EU najveći proizvođač, najavljuje 30 odsto viši rod nego godinu dana ranije.

Savovićeva napominje da stabilnosti na tržištu neće biti i da će to najmanje zavisiti od nas.

“Što se tiče investicionih fondova tu neki mehanizam ne može da se nađe. On nije mnogo jasniji čak ni ljudima koji direktno trguju na berzi. Njihovi potezi su apsolutno nepredvidivi”, zaključuje Sunčica Savović.

Izvor: Politika

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar