Home VestiIT i nauka Sinofarm u samo 50 odsto slučajeva efikasan protiv zaražavanja lambda sojem

Sinofarm u samo 50 odsto slučajeva efikasan protiv zaražavanja lambda sojem

by bifadmin

Sinofarmova vakcina odnosno kod nas poznatija kao “kineska” u Peruu je pokazala efikasnost od 50,4 odsto u zaštiti od novih sojeva korona virusa, pre svega od lambda i gama varijante.

Dok se mi borimo sa delta sojem, njegov naslednik lambda soj se već odomaćio u 30 država sveta. On je još zarazniji od delta soj i smatra se opasnijim. Ima tri mutacije na spajk proteinu, zbog kojih je otporniji na antitela koja mnogi od nas već imaju.

Lambda soj je prvi put registrovan prošle godine u Peruu, a sada je tamo već dominantan. Smatra se da je baš zahvaljujući njemu ova zemlja izbila na svetski vrh po broju umrlih. U Peruu naime na 100.000 obolelih od korona virusa premine čak 600.

Možda je baš zato u toj latinoameričkoj zemlji od februara do juna ove godine sprovođena studija na 400.000 zdravstvenih radnika koji su na udaru infekcije. Prema njenim rezultatima, kineska vakcina samo u polovini slučajeva sprečava zaražavanje novim sojem, zbog čega se tamo razmatra uvođenje treće doze. Ipak, dobra vest je da ova vakcina u 98 odsto slučajeva prevenira smrt obolelih.

Ovo nije jedini takav primer. Još neke zemlje u kojima je veliki deo stanovništva primao Sinofarm već nude treću dozu svojim građanima, najčešće u vidu AstraZeneke i Fajzera.

Izvor: Rojters

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar