Home VestiIT i nauka Stručnjaci: Kovid-19 bismo mogli lakše iskoreniti nego dečju paralizu

Stručnjaci: Kovid-19 bismo mogli lakše iskoreniti nego dečju paralizu

by bifadmin

Pojava novih sojeva korona virusa obeshrabrila je čak i one najoptimističnije, koji su duboko verovali da se kraj pandemije nazire. Mnogi od njih sada se pitaju da li će se ova katastrofa ikada završiti. Stručnjaci kažu da hoće, odnosno da je izglednije da ćemo iskoreniti Kovid-19 nego što se nekada činilo da ćemo uspeti da stavimo tačku na širenje dečje paralize (polio).

U onlajn izdanju žurnala BMJ Global Health objavljena je komparativna analiza tehničkih, socioloških i ekonomskih faktora koji utiču na iskorenjivanje različitih bolesti. U njoj piše da će Kovid-19 biti lakše iskoreniti nego nekada dečju paralizu, ali teže nego male boginje.

Pandemija korona virusa mogla bi se završiti masovnom vakcinacijom i pridržavanjem antiepidemijskih mera neko vreme, što su, kako se ističe, najefikasnije metode za borbu protiv širenja ovog virusa. Dodatni motivator građanima bi trebalo da budu velike ekonomske posledice koje korona virus ostavlja na globalnu privredu, odnosno gašenje preduzeća i gubljenje radnih mesta koje je sasvim izgledno ako se ova kriza nastavi.

No, za sada kao najveća pretnja ostvarivanju ovog cilja deluje nedovoljan broj vakcina za potrebe celog sveta, kako bi se svuda istovremeno narod imunizovao i tako sprečile dalje mutacije virusa.

Kovid-19 u poređenju sa ostalim oboljenjima

Korona virus će u poređenju sa malim boginjama biti teže iskoreniti, pre svega zbog velikog nepoverenja javnosti u vakcine. Doduše, u mnogim zemljama sveta, pa i našoj, vakcinisanje protiv malih boginja je obavezno (MMR vakcina) pa ovo možda nije najsrećnije odabrano poređenje.

U slučaju Kovida-19 vakcinisanje je dobrovoljno i ono ne ide baš po planu u većini zemalja koje ga realizuju.

Ipak, naučnici se nadaju da će bar onaj deo ljudi koji su se vakcinisali ili preležali Kovid-19 ubuduće u manjoj meri širiti virus, te će se prirodno smanjivati njegova cirkulacija. Ukoliko virus nastavi da mutira, menjaće se i vakcine, kažu autori studije. Bitno je samo ne gubiti nadu, i verovati nauci.

Izvor: Medical Xpress

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar