Home VestiEkonomija Agencija Fič: Kreditni rejting Srbije na nivou BB

Agencija Fič: Kreditni rejting Srbije na nivou BB

by bifadmin

Agencija Fič rejtings zadržala je kreditni rejting Srbije na nivou BB+, koji je jedan nivo do investicionog, saopštila je Narodna banka Srbije.

Međunarodna finansijska institucija je povećala projekciju rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije sa 5,2 na 6,3 odsto u 2021. godini, a u 2022. očekuje nastavak visokog rasta od 4,4 odsto.

Agencija je ocenila da je rejting Srbije podržan „kredibilnim makroekonomskim okvirom, relativno niskom inflacijom i višim deviznim rezervama“, kao i da Srbija ima viši nivo ljudskih resursa i BDP-a po glavi stanovnika u odnosu na zemlje s istim kreditnim rejtingom.

Fič rejtings dodaje i da su kreditni rejting Srbije i stabilni izgledi za njegovo dalje povećanje podržani i pokazanom otpornošću srpske privrede na posledice pandemije, ograničenim rastom javnog duga i poverenjem u perspektive fiskalne konsolidacije u Srbiji.

U izveštaju se ocenjuje da javni dug ove godine neće preći nivo od 60 odsto BDP, a da će se u naredne dve godine njegovo učešće postepeno smanjivati.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar