Home VestiPolitika i društvo Crveni krst Austrije je danas transportovao konzerve krvi automatizovanim dronom.

Crveni krst Austrije je danas transportovao konzerve krvi automatizovanim dronom.

by bifadmin

„Ova akcija je bila simbolična. Let od opštinske jedinice u Lilienfeldu do obližnje pokrajinske bolnice trajao je samo par minuta. On pokazuje kako dronovi mogu pomoći i olakšati naš život“, navodi se u saopštenju Crvenog krsta.

Komandant hitne pomoći Crvenog krsta Geri Foitik rekao je da se dronovi već sada upotrebljavaju u potrazi za ljudima ili za brzo utvrđivanje situacije nakon velikih saobraćajnih udesa.

Transport konzervi krvi dronom, prema njegovim rečima, obećava da će ova tehnologija i dalje moći da se koristi u ove svrhe.

Hitna pomoć se nada da će biti stvoreni pravni okvir za veću upotrebu dronova.
Automatizovani letovi bez pilota, kao što je bio ovaj prvi simbolični let u Lilienfeldu, moraju trenutno biti pojedinačno i detaljno odobravani.

U Ruandi, na primer, konzerve krvi se već isporučuju dronovima, a u Švajcarskoj se medicinski proizvodi na taj način transportuju.

Izvor: 021.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

1 komentar

Oli 24. septembra 2021. - 12:49

Ma čekaj bre, zar to nije patentirao Mitrović Pink? Pa ja gledah pre neki dan prezentaciju dostave krvi dronom, ugroženom n terenu. Pa ja gledah kako je ministar zdravlja pohvalio odluku Mitrovića da zdravstvu Srbije pokloni taj tek patentirani sistem praćenja i dostave dronom…ne ne….ipak sam ja luda.

Odgovori

Ostavite komentar