Home VestiEkonomija Devizne rezerve Srbije na kraju avgusta dostigle 15,58 milijardi evra

Devizne rezerve Srbije na kraju avgusta dostigle 15,58 milijardi evra

by bifadmin

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju avgusta iznosile 15,58 milijardi evra, što predstavlja najviši nivo krajem jednog meseca od 2000. godine, od kada se devizne rezerve mere po važećoj metodologiji, saopštila je Narodna banka Srbije.

Kako navode iz centralne bankarske institutcije, deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 142% i šest i po meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Visok nivo deviznih rezervi posledica je priliva po osnovu specijalnih prava vučenja iz Međunarodnog monetarnog fonda.

„Na povećanje deviznih rezervi u avgustu dodatno su uticali i prilivi po osnovu aktivnosti Narodne banke Srbije na domaćem deviznom tržištu (kupovina deviza) u neto iznosu od 255 miliona evra i po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija i drugim osnovima (ukupno 56,7 miliona evra). Pozitivan uticaj imali su i neto tržišni efekti u iznosu od 8,5 miliona evra“, stoji u saopštenju NBS.

Rast nije samo posledica priliva

Navedeni prilivi višestruko su nadmašili odlive po osnovu neto razduženja države po osnovu kredita u iznosu od 43,2 miliona evra, kao i odlive po drugim osnovima (ukupno 31,3 miliona evra), istaknuto je u saopštenju.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u avgustu iznosio je 551,1 miliona evra i bio je za 123,1 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu.

Izvor: eKapija

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar