Home VestiEkonomija Pesticidi i GMO sve prisutniji u Srbiji

Pesticidi i GMO sve prisutniji u Srbiji

by bifadmin

Fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede, prilikom kontrole robe na graničnim prelazima, od početka godine, donela je 212 rešenja o zabrani uvoza.

U tri pošiljke utvrđeno je prisustvo genetički modifikovanih organizama.

Kako su rekli u resornom ministarstvu, prilikom kontrole voća i povrća, u skladu sa Zakonom o bezbednosti hrane, otkriveno je da u 17 pošiljaka ima prekomernih ostataka sredstava za zaštitu bilja i teških metala. Ta roba je uništena ili vraćena, pišu Novosti.

„Analize su rađene na voću, južnom voću i povrću i sve što nije bilo ispravno je uništeno“, ističu u Fitosanitarnoj inspekciji.

Nisu dobijeni podaci  o kom voću, povrću i bilju je reč. U Fitosanitarnoj inspekciji su rekli da je prošle godine, na graničnim prelazima, obavljena kontrola 80.063 pošiljke bilja, biljnih proizvoda, sredstava za zaštitu i ishranu bilja.

„Tokom 2020. godine granični fitosanitarni inspektori su doneli 337 rešenja o zabrani uvoza, jer pošiljke nisu bile u saglasnosti sa zakonskom regulativom“, naveli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Prilikom službenih kontrola pošiljaka bilja i biljnih proizvoda rađene su i analize na prisustvo genetički modifikovanih organizama, kod proizvoda za koje je poznato da postoje GM. U dva slučaja su, dodaju, doneta Rešenje o zabrani uvoza. Kod kontrole voća, južnog voća i povrća, na ostatke pesticida i teških metala, kod 48 pošiljaka utvrđene su nepravilnosti. One su uništene ili vraćene.

Početkom ove godine, granična fitosanitarna inspekcija Srbije je vratila pošiljku od 17,8 tona susama iz Indije, zbog prisustva kancerogenog etilen-oksida.

To nije bio kraj, etilen-oksid nedavno je pronađen i u sladoledima M&M, Snikers, Baunti i Tviks, pa su povučeni i iz naše zemlje.

GM soja na njivama

Poslednja kontrola fitosanitarne inspekcije pokazala je da od 640 uzoraka i kontrolisanih parcela, na 29 njiva je pronađena genetički modifikovana soja. Nekada je Mačva prednjačila kada je reč o uzgoju modifikovane soje, a sada je ima u svim krajevima.

Stručnjaci u Srbiji objašnjavaju da se GM soja najviše uzgajala u Mačvi, Sremu i Banatu. Poljoprivrednici je uglavnom koriste za ishranu stoke, jer je vrlo teško, gotovo nemoguće, da prođe kontrolu u otkupnim centrima.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar