Home VestiEkonomija Poljski Merkury Market preuzima Emmezetu u Hrvatskoj i Srbiji

Poljski Merkury Market preuzima Emmezetu u Hrvatskoj i Srbiji

by bifadmin

Poljski Merkury Market je u završnoj fazi preuzimanja šesnaest tržnih centara Emmezete u Hrvatskoj i Srbiji od LCN Capital Partnersa u transakciji vrednoj oko 120 miliona evra, otkrio je hrvatski nedeljnik Lider, a tu informaciju je potvrdio Slobodan Školnik, predsednik Uprave kompanije Emmezeta Balkans, prenosi Jutarnji list.

Emmezeta u Srbiji u svom sastavu ima pet robnih kuća, a u 2019. godini ostvarila je prihod od 29 miliona evra.

Merkury Market osnovan je 1991., iz matične Poljske prvo se proširio na Slovačku, a regionalnu ekspanziju pojačao je 2015. kupovinom 18 tržnih centara Baumaxa u Češkoj. Sada će se jednim potezom proširiti i na Hrvatsku i Srbiju. Preuzevši Baumaxove trgovine u Češkoj, Merkury ih je preimenovao u svoje. Stoga će biti zanimljivo videti hoće li i Emmezeta doživeti sličnu sudbinu ili će nastaviti da posluje pod sadašnjim imenom.

Vlasnika Merkury Marketa Jana Papierca magazin Forbes redovno uvrštava među 100 najbogatijih Poljaka, navodeći kako je reč o milijarderu koji je 1991. počeo biznis u rodnom Krosnom otvorivši skladište građevinskog materijala, a trenutno raspolaže sa 20 tržnih centara samo u Poljskoj.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar