Home VestiEkonomija Privredni rast Srbije u drugom tromesečju 13,7 odsto

Privredni rast Srbije u drugom tromesečju 13,7 odsto

by bifadmin

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u drugom kvartalu 2021. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio je 13,7 odsto, objavio je danas Republički zavod za statistiku. Desezonirana serija podataka pokazuje rast BDP-a u drugom kvartalu 2021. godine od 1,3 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

Posmatrano po delatnostima, u drugom kvartalu ove godine, u odnosu na isti period prethodne godine, značajan realni rast bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane, 33,3 odsto.

Rast je bio i u sektoru industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama, 13,5 odsto i sektoru stručnih, naučnih, inovacionih i tehničkih delatnosti i administrativnih i pomoćnih uslužnih delatnosti, 30,9 odsto.

Industrijska proizvodnja veća za 1,7 odsto

Kada je reč o industrijskoj proizvodnji, ona je u julu 2021. godine veća za 1,7 odsto nego pre godinu dana. Kako je naveo Republički zavod za statistiku, u periodu od januara do jula ove godine industrijska proizvodnja veća je za 7,8 odsto u odnosu na isti period 2020. godine.

U julu 2021. godine industrijska proizvodnja je, posmatrano po sektorima, bila veća u rudarstvu za 7,1 odsto, sektoru električne energije, gasa, pare i klimatizacije za 1,6 i u prerađivačkoj industriji za 1,2 odsto.

Industrijska proizvodnja u julu 2021. godine, u odnosu na jul 2020. godine povećana je u 16 oblasti koji u strukturi čine 64 odsto, a pala je u 13 oblasti čiji je udeo 36 odsto.

Najveći uticaj na rast industrijske proizvodnje u julu 2021. godine, u odnosu na jul 2020. godine, imale su proizvodnja koksa i derivata nafte, proizvodnja duvanskih proizvoda, proizvodnja ostalih saobraćajnih sredstava, eksploatacija ruda metala, i proizvodnja mašina i opreme.

Proizvodnja malih preduzeća sa manje od 50 zaposlenih radnika koja nisu obuhvaćena redovnim statističkim istraživanjem prati se na uzorku izabranih jedinica iz sektora prerađivačke industrije i kada se uključe ti podaci industrijska proizvodnja u julu 2021. godine, u odnosu na prosek 2020. godine, veća je za 3,6 odsto, a kod prerađivačke industrije veća je za 6,4 odsto.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar