Home VestiIT i nauka Putevi i mostovi koji se sami popravljaju

Putevi i mostovi koji se sami popravljaju

by bifadmin

Kada bi putevi mogli sami da se prave i Srbija bi bila Švajcarska, ali zahvaljujući tehnologiji, stručnjaci su već na pola puta da ostvare ovaj srpski san. Trenutno se, naime, istražuje proizvodnja „živih“ građevinskih materijala, koji mogu sami sebe da popravljaju, uključujući i rupe na putu.

Takozvani „živi“ građevinski materijali predstavljaju oblast u kojoj se radi sve više istraživanja s ciljem da se obezbedi lakše i jeftinije održavanje objekata u građevinarstvu. Veliki broj ispitivanja u laboratorijama odnosi se na beton, odnosno na dodavanje mikroorganizama u smesu koja može sama da popuni naprsline u betonu.

Jedan od najnovijih projekata u ovoj oblasti je razvoj 3D građevinskih blokova koji sami mogu da se obnove, a koji se realizuje na Imperijal koledžu u Londonu, navodi se u naučnom časopisu „Nejčr“.

Bakterije za „lečenje“ betona

Cilj je oponašanje i kombinovanje različitih karakteristika živih sistema u prirodi, kako bi se one odgovarajuće primenile na građevinske materijale. Ovakva, inženjerska biologija nastoji da produži vek materijala, tako što će delovati preventivno, odnosno sprečavati probleme pre nego što oni postanu vidljivi golim okom.

Stoga je tim britanskih stručnjaka napravio žive materijale sa ugrađenim senzorima, koji mogu da otkriju promene u okruženju, odnosno oštećenja i da ih sami poprave. Osnovu čini bakterija Komagataeibacter rhaeticus, koja proizvodi fluorescentne ćelijske kulture u obliku sfere, nazvane sferoidi. Ovi 3D sferoidi se zatim mogu raspodeliti u oblike i uzorke poput građevinskih blokova.

Samoobnavljajući avion

Britanski naučnici su testirali mogućnost da ovi blokovi sami sobom upravljaju u prirodnom strukturnom materijalu zvanom bakterijska celuloza. To je materijal koji sintetizuje neke bakterije i ima široke mogućnosti primene u brojnim industrijama, poput proizvodnje papira, filtera u zvučnicima, ali i u medicini za izradu određenih zavoja.
Naime, naučnici su rešili da probuše rupe u debelom sloju bakterijske celuloze, a zatim tu postavili svoje sferoide. Nakon tri dana inkubacije, sferoidi su sanirali oštećenja i vratili doslednost i izgled izvornog materijala.

Dalji razvoj ovakvog rešenja bi trebalo da omogući da se zahvaljujući integrisanim sferoidima, materijali sami popravljaju. Ideja je da se u budućnosti pukotine na mostovima, putevima ili vetrobranskim staklima same saniraju, pa čak i da avioni samostalno popravljaju svoj trup.

Izvor: Gradnja.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar