Home VestiEkonomija Rekordan rast cena energije poskupeće grejnu sezonu

Rekordan rast cena energije poskupeće grejnu sezonu

by bifadmin

Rekordan rast cena energije, koji je podigao evropske troškove za električnu energiju do višegodišnjih maksimuma, verovatno neće popustiti do kraja godine.

To ukazuje na skupu zimsku grejnu sezonu za potrošače, piše Rojters.

Ključni referentni ugovori o električnoj energiji u EU i Francuskoj udvostručeni su tokom ove godine usled uzajamnog uticaja više faktora, od ekonomskog oporavka Azije – koji je doveo do skoka cena uglja i gasa – do političke volje da se podignu evropske dozvole za emisiju ugljen-dioksida, viših cena nafte i niske lokalne proizvodnje iz obnovljivih izvora.

Referentni ugovor o električnoj energiji EU, nemački Cal 2022 za bazno opterećenje, postavio je u petak novi rekord od 97,25 evra po megavat satu (MWh), dok je njegov francuski ekvivalent iznosio rekordnih 100,4 evra po MWh.

Iako se obrasci snabdevanja vetrom i isporuke ruskog gasa smatraju tržišnim džokerima, trenutna situacija znači da je verovatan pad snabdevanja električnom energijom, kažu trgovci i analitičari.

Najveća nepoznanica je gasna konekcija Severni tok 2

Gledajući četvrti kvartal i početak zime, i promptne i terminske cene crpe snagu iz oskudnih osnova snabdevanja, dok prognozirano hladno i suvo vreme ukazuju na održivu potražnju i skromno snabdevanje hidroenergijom.

„Svi naši pokazatelji o vremenu i tržištu goriva se povećavaju“, rekao je Georgy Slavov, šef osnovnog istraživanja brokera Marex Spectron.

Najveća nepoznanica je gasna konekcija Severni tok 2 (NS 2) od Rusije do Nemačke, koja bi mogla da počne sa radom u 2021. godini i snažno poveća evropske zalihe gasa.

Sa oko 70% popunjenosti, skladišta gasa su na nižem nivou nego obično nakon slabe uvozne godine u kojoj su azijski kupci ugrabili tečni prirodni gas (LNG), a evropska industrija se oporavila brže od očekivanog u odnosu na smanjenu potražnju usled krize izazvane virusom kovid 19. U ovo doba prošle godine zalihe su bile na 93%, pokazali su podaci industrijske grupe GIE.

Tržište gasa će ići na dole

Izgradnja gasovoda NS 2 od 55 milijardi kubnih metara godišnje je završena, spremna da udvostruči ruski kapacitet za izvoz gasa preko Baltičkog mora, ali nemački regulator još nije dao zeleno svetlo, što bi moglo potrajati mesecima.

„Čim tržište shvati da kroz njega protiče realni tok, tržište gasa će ići na dole“, rekao je Slavov.

Potražnja elektrana za gasom bila je velika usled nižih prosečnih brzina vetra u Evropi, čime je bila ograničena proizvodnja energije iz vetroelektrana. Analitičari ICIS Energy kažu da se očekuje da će proizvodnja energije vetra u Nemačkoj u naredne dve sedmice iznositi u proseku samo 5 gigavata (GW) dnevno u poređenju sa prosekom od preko 10 GW tokom tri prethodna septembra. To je samo desetina potencijalnog kapaciteta.

„Ako ponovo bude perioda u kojima pada proizvodnja vetra, što je u prirodi vetra, ponovo će doći do visokih cena“, rekao je analitičar ICIS Energy Roy Manuell.

Takođe, malo je verovatno da će se umanjiti drugi troškovi koji utiču na cene električne energije, poput dozvola za emisiju ugljen-dioksida. Referentni ugovor za CO2 u Evropskoj uniji, koji trenutno iznosi 62,4 evra po toni, i dalje ostaje nedaleko od rekordno visokih vrednosti zabeleženih ove nedelje, podstaknut ambicioznijim klimatskim ciljevima koji povećavaju trošak zagađenja, ali i time što visoka proizvodnja električne energije znači da je kupcima potrebno više dozvola.

Cene uglja skaču

U složenim interakcijama između goriva i ugljen-dioksida, potražnja za ugljem je porasla jer proizvođači energije nastoje da izbegnu visoke cene gasa. S obzirom da postrojenja na ugalj emituju dvostruko veću količinu ugljen-dioksida u odnosu na gasna postrojenja, to je zauzvrat dovelo do veće potražnje i viših cena dozvola za CO2.

Evropske cene uglja za proizvodnju električne energije su na 12-godišnjem maksimumu, i na 13-godišnjem u Aziji.

Najmanje jedan faktor, dostupnost nuklearnih kapaciteta u velikom izvozniku električne energije, Francuskoj, trebao bi doneti mir jer su inženjeri naporno radili na poboljšanju flote – iako je u čitavoj Evropi slika nuklearne energije izmešana.

Trenutna dnevna raspoloživost nuklearne energije u Francuskoj iznosi između 45 GW i 47 GW u septembru, što je oko 73-75% ukupne instalisane snage i za 6 do 7 GW iznad petogodišnjeg proseka, prema podacima ICIS-a pribavljenim od mrežne kompanije RTE. Dostupnost u novembru i decembru trebalo bi da dostigne blizu 90%.

Izvor: B92

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar