Home VestiEkonomija Proizvodnja šećera i kafe zbog klimatskih promena mogla bi da opadne čak 59 odsto

Proizvodnja šećera i kafe zbog klimatskih promena mogla bi da opadne čak 59 odsto

by bifadmin

Proizvodnja šećera i kafe zbog klimatskih promena mogla bi dugoročno da opadne čak 59 odsto, prema izveštaju Stokholmskog instituta.

Istovremeno bi se proizvodnja pšenice mogla povećati, kaže se u izveštaju.

SAD, Kina i Brazil su „zbog rasta temperatura koje će ih zahvatiti glavni uzročnik nadolazećih nevolja na globalnim robnim tržištima“, stoji u izveštaju, gde se dodaje kako će promene poremetiti dugogodišnje trgovinske tokove u celom svetu i uzrokovati društvene preokrete i nemire, prenosi Jutarnji list.
Proizvodnja kukuruza u SAD mogla bi se dugoročno (2070-2099) sniziti upola zbog viših temperatura, čime će zemlje koje kupuju te useve biti dovedene u nezgodan položaj. Proizvodnja kukuruza u Rusiji i Kanadi mogla bi porasti za 13, odnosno 17 posto, ali nedovoljno da se nadoknade globalni nedostaci.

Izveštaj je objavljen uoči ključnog samita o klimi Ujedinjenih nacija COP26 u Glazgovu sledećeg meseca i njime se pozivaju kreatori politike da ne gledaju isključivo vlastite nacionalne interese. U obzir se uzima samo rast temperatura, što znači da u izveštaju nisu uključene potencijalne posledice ekstremnih vremenskih događaja.

Zajednička poljoprivredna politika Evropske unije u procesu je reforme kojom se nastoji podstaći održiva proizvodnja i stvoriti preduslovi za bolju reakciju sektora na sadašnje i buduće izazove. Evropski parlament, između ostalog, smatra kako bi najmanje 30 posto sredstava za direktna plaćanja trebalo da bude namenjeno ekološkim programima.

Evroposlanici se zalažu i za postepeno smanjenje isplata velikim gazdinstvima, za podršku malim proizvođačima i mladim poljoprivrednicima, a predlažu i osnivanje savetodavnih službi za poljoprivredna gazdinstva u svim državama članicama.

Izvor: Jutarnji list/B92

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar