Home VestiEkonomija Smanjen rod kukuruza za 50 odsto

Smanjen rod kukuruza za 50 odsto

by bifadmin

U Srbiji je počela berba kukuruza i prinosi sa prvih njiva su od 40% do 50% manji zbog ekstremno velike suše, rekli su proizvođači i stručnjaci.

Poljoprivredni proizvođač iz Bečeja Gojko Eremin, koji uzgaja kukuruz na 800 hektara, rekao je za Betu da je prosečan rod od pet do sedam tona po hektaru, što je upola manje u odnosu na rod koji postiže kada nisu ekstremni vremenski uslovi.

– Prinos nam je do 50 odsto niži od onog koji smo ostvarivali i kreće se od pet do sedam tona. Na manjim površinama koje su navodnjavane šteta će biti minimalna i očekujemo od 10 do 12 tona – rekao je Eremin.

Dodao je da ima štete i zbog truleži na vrhovima klipa, ali da nije velika kao u Sremu gde je rod bolji, ali se procenjuje da je i šteta zbog „kvarnog“ zrna veća i iznosi do 20%.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da će prosečan rod biti od šest do 6,3 tone po hektaru i da će u odnosu na prethodnu godinu biti manji za 20% do 23%, ali da će to biti u rangu desetogodišnjeg proseka i „preko toga“.

Zarada „nula“

Eremin je rekao da propizvođači sa tako umanjenim prinosom i cenom od 24 dinara po kilogramu koja je viša nego prošle godine za oko 20% mogu da pokriju troškove proizvodnje, ali da je zarada „nula“.

Stručnjak za strna žita Miroslav Malešević ocenio je da će rod kukuruza ove godine biti minimum 40% manji u odnosu na prosečan, a i 50% manji u odnosu na prošlogodišnji kada je bio rekordan.

On je rekao da ima njiva gde nema šta da se obere i gde je šteta 100%o, jer su čak i stabljike spržene visokim temperaturama.

Prinos semenskog kukuruza zbog ekstremnih temperatura i manjka padavina, prema njegovim rečima, neće biti manji, jer se 80% tih površina navodnjava.

Rukovodilac marketinga u Institutu za kukuruz Zemun Polje Života Jovanović rekao je da su procene te naučne institucije takođe da će prinos kukuruza biti manji od 40% do 50 odsto% i da su „političke prognoze optimističnije nego što to pokazuje žetva“.

– Mnogi krajevi Srbije su ovog leta bili zahvaćeni sušom još od 15. juna i osim slabog prinosa ima problema i sa kvalitetom, slaba je ozrnjenost klipa i uz to ono je plitko – rekao je Jovanović i dodao da bi prosečan prinos mogao da bude od 4,5 do pet tona po hektaru.

Izvor: Beta

Foto; Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar