Home VestiPolitika i društvo U Sloveniji bez kovid-potvrde ne mogu građani da natoče gorivo

U Sloveniji bez kovid-potvrde ne mogu građani da natoče gorivo

by bifadmin

Prvi dan primene pooštrenih protivpidemijskih mera u Sloveniji protiče uz ponešto negodovanja nevakcinisanih, ali bez incidenata.

Najviše nezadovoljstva je među vozačima koji bez kovid-potvrde ne mogu da natoče gorivo.

Većina distributera, među njima i ljubljanski Petrol, s najvećim brojem pumpi i skoro 60-postotnim tržišnim učešćem u trgovini naftnih derivata, rigorozno primenjuju pravila o PCT-uslovu (preboleli, vakcinisani, testirani), koja je vlada donela u subotu, što znači da pumpu za punjenje goriva aktiviraju tek kad vozač dokumentima dokaže da je prebolovao kovid-19, da je vakcinisan ili ima negativan test ne stariji od 48 sati, prenosi Kliks.

Kako prenose slovenački mediji, na pumpama je zbog toga dan pred uvođenje novih mera promet bio veći, a radnici na pumpama kažu da nije bilo zastoja i da nije tačno da je bilo dosta onih koji su gorivo točili u kanistere da bi se osigurali dok restrikcije traju.

Vlada izuzela vozače u međunarodnom transportu

Vlada je na sam dan primene novih pravila o obaveznom PCT-uslovu izuzela vozače u međunarodnom transportu, pa oni do goriva i dalje mogu bez većih ograničenja, osim što prilikom plaćanja u unutrašnjosti benzinske stanice moraju da nose zaštitnu masku za lice.

Pravilo o obaveznom PCT-uslovu, uz retke izuzetke, za niz delatnosti i privrednih aktivnosti, kako za zaposlene tako i za korisnike usluga, vlada Janeza Janše donela je zbog pogoršane epidemiološke situacije, ali ne isključuje da će biti uvedene i dodatne restrikcije ako se broj vakcinisanih brzo ne poveća, a broj novozaraženih i hospitaliziranih nastavi rasti dosadašnjim tempom.

U poslednja dva dana u Sloveniji je potvrđeno skoro 2.800 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Samo u minula 24 časa bilo je 1.364 novozaraženih, a na testu je svaki peti bio pozitivan.

Od posledica bolesti umrlo je još šestoro pacijenata, a u kovid-bolnicama se broj hospitalizovanih i dalje povećava pa ih je sada 347, od čega 75 na intenzivnoj nezi, objavila je vlada, koja će o mogućim novim mjerama ponovo raspravljati u četvrtak.

Izvor: Fonet

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar