Home VestiEkonomija Aplikacija koja vas obaveštava o isteku roka trajanja hrane u frižideru

Aplikacija koja vas obaveštava o isteku roka trajanja hrane u frižideru

by bifadmin

Mobilna aplikacija UseAllFood, koju je razvila jedna novosadska kompanija, obaveštava korisnike o isteku roka namirnica koje im stoje u frižideru, pomažući im na taj način da smanje količinu hrane koju bacaju. Ona je od juče dostupna našim sugrađanima na srpskom jeziku.

Aplikaciju je inače razvila domaća kompanija HyperEther koja se bavi razvojem softvera.

Ovo tehnološko rešenje nije preterano komplikovano za korišćenje. Sve što korisnici treba da urade kako bi na vreme iskoristili namirnice je da svakog dana fotografišu frižider, a aplikacija automatski obrađuje informacije sa fotografije i na osnovu toga obaveštava o stanju namirnica.

Osim što će korisnicima omogućiti da bolje planiraju nabavku i spremanje hrane, cilj ove aplikacije je i da pomogne u smanjenju količine otpada od hrane u domaćinstvima.

Inicijativa UseAllFood (Zero Food Waste Household) za smanjenje otpada od hrane, koju sprovodi kompanija HyperEther izabrana je kao jedno od najboljih rešenja na javnom pozivu „Izazov za upravljanje bio-otpadom“, koji je organizovao Program Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP) u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine Srbije, uz finansijsku podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

Izvor: 021

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar