Home VestiEkonomija Autoindustrija se, nakon nestašice čipova, suočava i sa opasnim deficitom magnezijuma

Autoindustrija se, nakon nestašice čipova, suočava i sa opasnim deficitom magnezijuma

by bifadmin

Ako Kina uskoro ne počne da isporučuje magnezijum evropskim proizvođačima automobila, oni će već za dva meseca ostati bez sirovina za proizvodnju i početi da zatvaraju fabrike, upozoravaju njihove esnafske organizacije ali i evropski zvaničnici.

Magnezijum se koristi za proizvodnju legura aluminijuma od koje se prave delovi za automobile, ali ne samo za njih – ovaj materijal se koristi u maltene svim industrijama, pa i u građevinarstvu i pakovanju hrane. Međutim, autoindustrija je najpogođenija njegovom nestašicom jer je u njoj nezamenljiv, budući da je u pitanju bezbedan i čvrst a lagan materijal, čijom upotrebom se smanjuje težina vozila.

No, aluminijuma je sve manje. Problem je nastao kada je Kina, iz koje dolazi 87 odsto svetskog magnezijuma, smanjila njegovu proizvodnju u cilju racionalizovanja potrošnje električne energije.

U kineskim provincijama u kojima se proizvodi magnezijum, sada je zatvoreno 25 fabrika a preostalih pet radi sa pola kapaciteta. Ako situacija ostane ovakva, svet bi za manje od dva meseca mogao ostati bez magnezijuma.

To bi najviše pogodilo Evropu koja je veoma zavisna od uvoza iz Kine, iz koje dobija 95 odsto magnezijuma koji koristi. U SAD je situacija nešto bolja jer ova zemlja i sama proizvodi magnezijum.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar