Home VestiEkonomija Dramatičan porast duga siromašnih zemalja

Dramatičan porast duga siromašnih zemalja

by bifadmin

Teret duga u zemljama sveta s niskim prihodima porastao je za 12 odsto na rekordnih 860 milijardi dolara 2020.
Razlog je, prema izveštaju Svetske banke (SB), to što su vlade na krizu kovid-19 odgovorile ogromnim fiskalnim, monetarnim i finansijskim paketima stimulacija.

Predsednik ove međunarodne finansijske institucije Dejvid Malpas naveo je da izveštaj ukazuje na dramatičan porast dužničke ranjivosti s kojom se suočavaju zemlje s niskim i srednjim prihodom i pozvao na hitne korake kako bi im se pomoglo da dug svedu na održivije nivoe.

„Potreban nam je sveobuhvatan pristup problemu duga, uključujući smanjenje duga, brže restrukturiranje i poboljšanje transparentnosti“, napisao je Malpas u uvodnom delu izveštaja.

Istakao je da su „održivi nivoi duga vitalni za ekonomski oporavak i smanjenje siromaštva“.

U dokumentu se navodi da je stanje spoljnog duga zemalja s niskim i srednjim prihodom ukupno poraslo za 5,3 procenta u 2020. godini, na 8,7 biliona dolara, pogađajući zemlje u svim regionima.

Malpas je poručio da su hitno potrebni napori za restrukturiranje duga imajući u vidu da krajem ove godine ističe Inicijativa Grupe 20 velikih ekonomija sveta o moratorijumu na otplatu dugova, kojom je bilo omogućeno privremeno odlaganje izmirivanja dužničkih obaveza.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar