Home VestiEkonomija Gerald Grüll, direktor maloprodaje u IMMOFINANZ-u: Ritejl parkovi – nove „zvezde” maloprodajnog sektora

Gerald Grüll, direktor maloprodaje u IMMOFINANZ-u: Ritejl parkovi – nove „zvezde” maloprodajnog sektora

by bifadmin

Najveći vlasnik i operater ritejl parkova u Centralnoj i Istočnoj Evropi IMMOFINANZ nedavno je dostigao stopostotnu popunjenost prostora u svom portfoliju STOP SHOP ritejl parkova u Srbiji, još jednom potvrđujući otpornost ovog ritejl formata na krizu izazvanu pandemijom. Nakon četiri najnovije akvizicije prošle godine, austrijska kompanija sada ima oko 122.300 m² potpuno izdatog poslovnog prostora na 14 lokacija širom Srbije – u Čačku, Lazarevcu, Nišu, Požarevcu, Vršcu, Valjevu, Sremskoj Mitrovici, Borči, Smederevu, Subotici, Leskovcu, Šapcu, Somboru i Zaječaru.

Gerald Grüll, direktor maloprodaje u IMMOFINANZ-u, objašnjava da fokus na niskim cenama zakupa i pristupačnim proizvodima tokom čitavog perioda pandemije predstavlja dobitnu formulu.

Dostigli ste ovu važnu prekretnicu u Srbiji uprkos pandemiji koja i dalje traje. Možemo li reći da su se ritejl parkovi pokazali kao najuspešniji ritejl format tokom krize?

Veoma smo ponosni na to što smo u Srbiji dostigli ovu značajnu prekretnicu sa STOP SHOP konceptom i još jednom dokazali da je naš fokus na niskim operativnim troškovima i troškovima zakupa, uz aktivnu i doslednu komunikaciju sa zakupcima tokom cele pandemije, bio recept za uspeh. Od velike koristi nam je bilo i to što smo uvek stavljali akcenat na održavanje bliskog partnerstva sa zakupcima. Ritejl parkovi su se očito pokazali kao najuspešniji ritejl format, otporan na krizu. Oni su zadovoljili potrebu za pristupačnijim proizvodima i pokazali se kao bezbednije mesto za kupovinu, jer imaju parking na otvorenom sa direktnim pristupom prodavnicama, bez gužve na malom prostoru, a to je upravo ono što su potrošači tražili, i traže i dalje. Kao rezultat toga, broj posetilaca u našim ritejl parkovima u Srbiji brzo se vratio na nivo pre krize, dok je promet u našim ritejl parkovima 2020. u ukupnom portfoliju bio nešto veći nego 2019, ne računajući dane potpunog zatvaranja.

Da li su ritejl parkovi atraktivna prilika za ulaganje?

S obzirom na to da se posmatraju kao zone sigurne i pristupačne kupovine, svakako su privukli veću pažnju međunarodnih investitora u poređenju sa periodom pre pandemije. Investitori uvek gledaju prinose, prihod i druge finansijski pokazatelje, tako da je njihovo interesovanje sasvim opravdano. Trenutno na tržištu postoji velika likvidnost, a nema mnogo alternativa za ulaganja u oblasti komercijalnih nekretnina. Zbog toga se povećala potražnja za ritejl parkovima. Region CIE za sada nudi najatraktivnije prinose i cene u sektoru maloprodaje. To je razlog zašto smo nastavili sa širenjem našeg STOP SHOP portfolija u Srbiji, potvrđujući takođe obećanje dato 2015. godine da smo ovde došli da ostanemo. Naša početna investicija od 60 miliona evra dostigla je približno 150 miliona evra. Nedavno smo ušli na novo tržište u Zapadnoj Evropi – Italiju – i trenutno upravljamo sa više od 100 STOP SHOP ritejl parkova u deset evropskih zemalja sa blizu 750.000 kvadratnih metara prostora za iznajmljivanje. Plan je da u narednim godinama ukupan broj ritejl parkova povećamo na 140.

Da li ste optimista u pogledu budućnosti ritejl parkova? Koje trendove nazirete?

Iako se e-trgovina brzo razvija, verujem da ništa ne može da zameni iskustvo kupovine u fizičkom prostoru. Fizičko distanciranje će biti norma u doglednoj budućnosti, pa stoga verujem da će biti još veće potražnje od strane zakupaca, potrošača i investitora. Veliki otvoreni prostori savršeni su i za zabavu na otvorenom, tako da se mogu razvijati i lako prilagoditi budućim zahtevima. Sa našim STOP SHOP portfolijom u Srbiji i na svim tržištima, svakako ćemo nastojati da nastavimo da pružamo našim potrošačima ono što im je potrebno, a kad su u pitanju naši zakupci i partneri – održavaćemo aktivan dijalog sa njima kako bismo zajedno savladali buduće izazove, jer čvrsto verujemo da je naš uspeh vođen temeljnom strategijom i stabilnim planovima.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar