Home VestiEkonomija Hyperloop kao deo evropske železničke mreže

Hyperloop kao deo evropske železničke mreže

by bifadmin

Sedam vodećih igrača u hyperloop industriji i organizacija European Rail Infrastructure Managers (EIM) potpisali su sporazum sa ciljem da podrže integraciju hyperloop-a i železničkih sistema, ali i da razmene informacije i najbolje prakse, piše Pluton Logistics.

U pitanju su kompanije Hardt, HyperloopTT, Nevomo, Swisspod Technologies, TransPod, Virgin Hyperloop i Zeleros. Zahvaljujući njihovoj budućoj saradnji sa ovom neprofitnom asocijacijom koja predstavlja interese evropskih železnica, oni će ubuduće učiti jedni od drugih i identifikovati potencijalne pokretače inovacija.

Gorm Frimannslund, predsednik EIM -a, izjavio je da „hyperloop može odigrati ključnu ulogu u tranziciji ka održivom, sigurnom, intermodalnom prevozu u Evropi, u skladu sa principima Zelenog dogovora i Fonda za oporavak EU”.

Hyperloop kompanije, potpisnice ovog Ugovora, smatraju da „nova saradnja sa EIM otvara put za bolje povezivanje oba vida prevoza”, kao da hyperloop može da postane komplementaran transportni ekosistem, kako u putničkom, tako i u teretnom saobraćaju.

Šta više, neke od ovih kompanija će dobiti i finansijsku podršku za ovaj poduhvat. Primera radi, Hardt Hyperloop će od Evropske komisiji dobiti 15 miliona evra za realizaciju svojih planova o unapređenju brze transportne mreže na Starom kontinentu.

Da podsetimo, hyperloop sistemi su zasnovani na ideji da vagoni mogu veoma brzo da se kreću levitirajući zahvaljujući elektromagnetnim principima, odnosno u cevi sa niskim pritiskom vazduha koji podseća na vakuum.

Izvor: Pluton Logistics

Foto: Camilo Sanchez, Wikipedia

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar